За да се разреши настоящата бежанска криза, европейските правителства трябва да преосмислят своята външна политика и да заставят съюзниците си от САЩ да прекратят глобалните икономически войни.

Войната трябва да бъде предотвратена от тези, които я подбуждат, в противен случай светът ще се изправи пред мрачни времена в бъдеще, пише германското издание Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Европа изглежда безсилна по отношение на огромните „бежански вълни" от цял свят. Ангела Меркел действа така, сякаш беше напълно изненадана, а така действат и други европейски политици, безпомощно наблюдавайки влошаващата се тенденция, допълва германското издание.

Животът на бежанците е незавиден. Крайнодесните ги възприемат като „паразити, които се опитват да се възползват от трудно извоювания просперитет на европейците". Благотворителни организации едва смогват да се справят с нарастващия наплив и да им предоставят повече или по-малко подходящи условия за живот.

Според германското издание основната причина за настоящата криза с имигрантите е икономическата война, инициирана от редица страни, за да наложат своите икономически и геополитически интереси.

Хората стават бежанци, когато родните им места са опустошени от войната, и обикновено има суперсили, замесени в „мръсна игра" за получаване на печалба. Тези страни, които се изживяват като пазители на демократичните ценности и човешките права, често се възползват от военните конфликти повече от всеки друг, пише още вестникът.

„Либия беше стабилна, докато Западът, воден от САЩ, свали от власт Кадафи и хвърли страната в хаос. Ирак беше стабилен, докато Джордж У. Буш не го обяви за империя на злото. Сирия беше стабилна, докато Обама не каза, че Асад е масов убиец", се посочва в статията.

Кризата с бежанците ще продължи толкова дълго, колкото Западната общественост приема факта, че глобалната външна политика не е повече правена от отговорни политици, а от разузнавателните служби и икономически лобита.

Нещо повече, европейците трябва да преразгледат външната си политика и да принудят американците и техните съюзници да преустановят глобалното унищожение, което възниква от техните геополитически стремежи.

Ако Европа продължи своята пасивна стратегия, тя скоро ще преживее следващото бедствие. Ако ситуацията в Европа ескалира, европейските страни отново ще трябва да приемат милиони хора, които бягат от друга война, заключава статията.