Ситуацията с гражданската война в  Сирия и състоянието на световната икономика  бяха основни теми на форума в Екатеринбург Русия-ЕС.

На форума присъства руският президент Владимир Путин, председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу и президентът на ЕС Херман ван Ромпой.

ЕС и Русия започнаха двудневни разговори в Екатеринбург. Като горещи теми се очертават решението за вдигане на европейското оръжейно ембарго за сирийските бунтовници и доставките на руски природен газ. порът достигна най-критичната си точка, след като през септември 2012 година ЕС взе решение да започне съдебно разследване на стратегията на „Газпром" за определяне на цените.

В понеделник вечерта в рамките на срещата на върха се проведе неформална вечеря. За вторник е планирано пленарно заседание, работна закуска и пресконференция.

Анализатори и официални лица обаче очакват малък напредък в преговорите между Жозе Мануел Барозу, Херман ван Ромпой и руския президент Владимир Путин.

Преговорите по договаряне на споразумение за отмяна на визовия режим за руснаците са почти напълно изоставени и Кремъл и Брюксел ще се концентрират върху енергийните спорове и ситуацията в Сирия.

Русия вече заяви, че предложената проектодекларация на ООН за сирийския град Кусейр е била едностранчива.