В столицата на Ирландия Дъблин се открива конференция, на която ще се обсъжда забраната на касетъчните бомби. Конференцията ще продължи 12 дни

Тази идея е подкрепена от повече от 100 държави в света. Русия обаче не е заявила участие в работата на форума. 

Според хуманитарни организации вече е дошло време да се сключи съответния договор, който да има императивен характер, тъй като именно касетъчните бомби взимат най-много жертви и раняват най-много хора от гражданското население.

Няколко страни, които преимуществено произвеждат такъв вид бомби, се противопоставят на подписването на такъв договор - сред тях са САЩ, Китай, Русия, Индия, Пакистан и Израел. Съответно техни представители не са изплатени на конференцията в Дъблин.

Касетъчните боеприпаси - авиобомби и артилерийски снаряди - се състоят от заряд и стотици взривоопасни малки бойни елементи, които могат да нанесат поражения на голяма територия. Особено опасни за мирното население са, тъй като не винаги се взривяват при удар, а остават в състояние на готовност в продължение на много години.

Военни считат касетъчните боеприпаси като ефективно средство, което позволява да се контролира значителна площ.

Преди дни папа Бенедикт XVI призова да се забрани използването на касетъчни бомби.

"Аз се надявам, че участниците в конференцията ще могат да достигнат до международно съгласие по въпроси. Необходимо е да се учим от грешките на миналото и да не допускаме тяхното повторение в бъдещето", каза папата.