Русия и още няколко държави са поискали разяснение относно издигнатата по-рано кандидатура на еврокомисаря Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, предаде АФП.

Заедно с Русия, запитване са направили Ангола, Малайзия и Уругвай. 

Това е съобщил новозеландският представител, който председателства заседанието на Съвета за сигурност този месец. 

Причината е скорошната смяна на кандидата ни. 

Той потвърждава, че Бокова ще продължи участието си в битката. Самата тя обяви това по-рано. 

В същото време председателят на 71-ата годишна сесия на Общото събрание Питър Томпсън разкри, че Георгиева ще бъде изслушана в Общото събрание на ООН в понеделник, цитиран от китайската агенция „Синхуа”.

Той поясни, че изслушването на 3 октомври ще започне в 17 ч. по Гринуич (20 ч. българско време). Изслушване ще се проведе и във вторник. 

Бокова трябва да реши сама дали да остане в надпреварата, каза Томсън.

Москва намекна, че има съмнения решението на кабинета Борисов за смяна на Ирина Бокова да е взето под някакво давление.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че сменят Ирина Бокова с Кристалина Георгиева като официален кандидат на България за шефа на ООН. 

Тя прие номинацията, но отбеляза, че има много малко време за подготовка. 

Кандидатът, който България официално подкрепи, настоящият ръководител на ЮНЕСКО, Ирина Бокова остана шеста на поредното гласуване в Съвета за сигурност на ООН на 26 септември.

На първото гласуване Бокова заемаше трето място, на второто гласуване вече беше на пето място, а на третото – трето място. На четвъртото гласуване зае пето място със 7 „окуражителни” гласа.

Преди последното гласуване премиерът Бойко Борисов предупреди, че ако Бокова не се представи подобаващо на вота – първо или второ място, ще потърси алтернатива на българската кандидатура за шеф на ООН.

Писма, приветстващи решението на България и деклариращи подкрепа пристигнаха от Унгария, Латвия и Хърватска. Очакват се официални декларации в подкрепа на Георгиева от Румъния, Полша, Албания, Армения. Още преди две седмици стана ясно, че пълна подкрепа на Кристалина Георгиева дава Германия. Според запознати Великобританиясъщо стои зад българката. Очаква се и подкрепата на САЩ.