Украинските канали за наблюдение съобщават за експлозии в южната част на Одеска област - там има украински пристанища на река Дунав. По-рано беше съобщено за движението на група дронове камикадзе, изстреляни от Русия в района.

Освен това украинските канали в "Телеграм" пишат за стрелба на противовъздушната отбрана по "шахедите" в Черкаска област а украинските ВВС предупредиха за движението на дронове към Киев едновременно от север и юг, както и за заплахата за Виницка и Житомирска области, които се намират на запад от Киевска област.

Ръководителят на областната администрация на Одеса Олег Кипер съобщава, че в резултат на руски удар тази нощ с дронове по пристанища на Дунав там са избухнали пожари и е повреден един елеватор.

"Към 05:30 часа няма данни за пострадали. Окончателните данни и резултатите от бойната работа ще бъдат от военното командване ", се казва в публикацията на Кипер в "Телеграм".

Русия атакува украинското дунавско пристанище Рени
Обновена

Русия атакува украинското дунавско пристанище Рени

Най-малко шестима работници са ранени

Нова атака с руски дрон е нанесла "сериозни" щети на украинското пристанище Измаил на река Дунав, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник.

Медиите съобщиха, че в Измаил са пострадали сградите на морската гара и Дунавското параходство.

Оперативното командване "Юг" на Въоръжените сили на Украйна заяви, че многоетажни административни сгради са получили значителни щети.

Поради фактическата блокада на черноморските пристанища на Украйна, Дунав се смяташе за основна алтернатива за износ на украинско зърно.

Преди ден Forbes съобщи, че за първи път след оттеглянето на Русия от зърнената сделка три чуждестранни кораба са пристигнали в едно от украинските пристанища на Дунав. Според вестника гръцкият и израелският кораб са преминали в посока пристанище Измаил през Босфора, а турско-грузинският кораб - от Северна Турция.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира поредната нощна атака в южната част на страната.

Той заяви, че руската армия "отново удря пристанища, зърно, глобална продоволствена сигурност" и призова световната общност да отговори на това.

"Светът трябва да отговори. Когато цивилни пристанища са атакувани, когато терористите умишлено унищожават дори асансьори, това е заплаха за всички на всички континенти. Русия може и трябва да бъде спряна," заяви Зеленски.

Противовъздушните части работиха за свалянето на дронове, атакуващи украинската столица Киев рано в сряда, като отломки от дронове паднаха в три района, но не причиниха наранявания, казаха кметът Виталий Кличко и военни служители.

Кличко, пишейки в приложението за съобщения "Телеграм", каза, че отломки са паднали в централния квартал Соломянский и че е повредена нежилищна сграда. Спешна помощ е била изпратена на място.

Кличко каза, че отломки са паднали и в квартал "Святошин", по-на запад, и че се е запалило дърво.

Сергей Попко, ръководител на военната администрация на Киев, каза, че отломки са паднали и на детска площадка в Холосиивския район, близо до центъра на града, и са подпалили нежилищна сграда.

Не се съобщава за пострадали хора в района на Киев.

В нощта на 2 август руските войски атакуваха Украйна с ирански ударни безпилотни самолети "Шахед" 136/131, според доклад на Военновъздушниоте сили на Украйна.

Според военните пусковете на шахедите са извършени от три летища - Курск, Приморско-Ахтарск и полигона Чауда в анексирания Крим.

"Силите и средствата на Военновъздушните сили, във взаимодействие с противовъздушната отбрана на други компоненти на въоръжените сили на Украйна, унищожиха 23 ударни дрона. Повечето от "шахидите" са унищожени в Киевска и Одеска области. За съжаление част от изстреляните от противника безпилотни апарати поразиха пристанищната инфраструктура в Одеска област", ​​се казва в съобщението.

ЕС търси повече сухопътен износ на зърно от Украйна

ЕС търси повече сухопътен износ на зърно от Украйна

Русия отмени гаранциите за безопасност на износа на зърно от Украйна