Съединените щати подготвят провокация с използване на токсични химикали в Украйна. Това твърди руското министерство на отбраната, цитирано от "Ройтерс".

Ведомството цитира думите на бившия посланик на САЩ в Русия Джон Съливан, че "руските войски планират да използват химически оръжия в зоната на специалната военна операция".

"Разглеждаме тази информация като намерение на Съединените щати и техните съучастници да извършат провокация в Украйна с токсични химикали", заяви на брифинг началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на въоръжените сили на Русия генерал-лейтенант Игор Кирилов.

Той отбеляза, че Вашингтон вероятно очаква продължаващият конфликт между Русия и Украйна да затрудни международната общност да организира ефективно разследване. В резултат на това, според него, "истинските организатори и извършители могат да избегнат отговорност".

НАТО засилва химическата, биологична и ядрена отбрана на източните флангове

НАТО засилва химическата, биологична и ядрена отбрана на източните флангове

Столтенберг: Съюзниците трябва да бъдат подготвени за най-лошите сценарии

Кирилов обаче увери, че Русия "ще установи и ще накаже истинските виновници".

Темата за опити от страна на чужди сили и държави се появи вчера в думите на ръководителя на ЧВК "Вагнер", който говори за опити за създаване на "универсален войник".

Евгений Пригожин заяви, че украинската армия редовно използва химикали срещу руската - различни фосфорни съединения, отровни вещества в прахообразна и газова форма.

Въпросът с евентуалното използване на биологични и химически оръжия е на дневен ред още от началото на войната.

Politico: САЩ не изключват Русия да използва химически оръжия в Украйна

Politico: САЩ не изключват Русия да използва химически оръжия в Украйна

Отравянето на опозиционния активист Алексей Навални

Във втората седмица на войната в Украйна Русия започна да разпространява множество обвинения спрямо Украйна за разработване на биологични и химически оръжия. Преди това имаше публикации с твърдения за подготовка за ядрени оръжия.

Беше съобщено, че биолаборатории в Лвов са работели с патогените на чума, антракс и бруцелоза, а в Харков и Полтава - с патогените на дифтерия, салмонелоза и дизентерия.

Според Москва дейността на биологичните лаборатории в Украйна и ръководената от САЩ програма за "реформиране" на украинската здравна система са довели до неконтролируемо увеличаване на честотата на особено опасни инфекции.

Пригожин: На украинския фронт тестват хапче за „универсален войник“

Пригожин: На украинския фронт тестват хапче за „универсален войник“

Украинците използвали и дронове за пръскане с фосфор и химикали

От своя страна САЩ предупредиха, че Русия може да използва химически или биологични оръжия в Украйна или да създаде операция с "фалшив мотив".

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки разкритикува Москва за разпространението на "фалшиви твърдения", че САЩ разработват химически оръжия в Украйна.

От своя страна СЗО посъветва Украйна да унищожи особено опасните патогени, съхранявани в държавни здравни лаборатории в страната, за да се предотврати потенциалното им разпространение и появата на болести сред населението, в случай че някой от обектите, където се съхраняват, бъде засегнат.

Байдън: НАТО ще отговори, ако Русия използва химическо оръжие в Украйна

Байдън: НАТО ще отговори, ако Русия използва химическо оръжие в Украйна

Има намек и за среща със Зеленски, "надявам се, че ще мога да видя З ... предполагам, че не трябва да казвам къде отивам"