Бившите съветски републики Грузия, Молдова и Украйна се отдалечават неумолимо от орбитата на Русия, която насърчава ценности, които са изначално чужди на нейните съседи. Това заяви президентът на Грузия, цитиран от „Ройтерс".

Президентът Георги Маргвелашвили е заявил в интервю за „Ройтерс", че Русия, която смачка грузинските сили по време на 5-дневната война през 2008 г., не може да предложи никаква алтернатива на интеграцията със Запада.

Държава, която отчуждава своите съседи, която заплашва съседите си... Какво иска да постигне тази държава", запитал Маргвелашвили, който беше избран през октомври 2013 г., по време на своето първо посещение в Брюксел, за да се срещне с висши представители на НАТО и ЕС.

„Аз нямам добър отговор. Държавата с най-голяма територия в света се стреми към още няколко квадратни метра", заявил той за Русия, която анексира Крим от Украйна през миналата година и е обвинявана от Запада за подклаждане на сепаратисткия бунт в Източна Украйна, при който загинаха повече от 6 100 души.

Москва отрича тези обвинения и твърди, че Западът, особено Вашингтон, са възбудили антируски чувства в района, обхващащ Грузия, Молдова и Украйна, които Русия смята за своя историческа сфера на влияние.

Кремъл твърди, че е започнал своята офанзива през 2008 г., за да спре опита на Грузия да си върне контрола над Абхазия и Южна Осетия, които се опитаха да скъсат с Тбилиси.

Русия определя свалянето от власт на проруския президент на Украйна Виктор Янукович след масови протести като подкрепян от Запада преврат. Загубата на Украйна беше удар за плановете на Владимир Путин за Евразийския митнически съюз, който има за цел да бъде конкурент на ЕС, припомня „Ройтерс".

На този фон грузинският президент Маргвелашвили обаче подчертава, че Русия няма какво да предложи - и икономически, и политически.

„Съществува много по-интересен европейски пазар, много повече възможности, но (Русия пита) защо вие не се присъедините към руския пазар само защото Русия иска да го направите", посочил грузинският президент и добавил: „Ценностите, които са внедрени в руската политическа система ... са чужди за нас. Те бяха чужди за нас и когато бяхме част от Съветския съюз".