Различията между Израел и САЩ по отношение на преговорите за мир в Близкия изток остават, след посещението на израелския премиер Бенямин Нетаняху във Вашингтон, където той се срещна с президента Барак Обама, предаде Би Би Си.

Израелският премиер забави заминаването си от Вашингтон в сряда, за да се срещне с близкоизточния мирен пратеник на САЩ, Джордж Мичъл.

По време на извънпротоколен „честен" разговор, президентът Обама настоя Нетаняху да направи стъпки за изграждане на увереност в мирния процес, заяви говорителят Робърт Гибс.

Противоречията между Вашингтон и Тел Авив започнаха преди две седмици, когато по време на посещението на американския вицепрезидент Джо Байдън, Израел обяви планове за изграждане на 1600 жилища в част от Източен Йерусалим, което САЩ определиха като обида.

Във вторник, минути преди посещението на Нетаняху в Белия дом, стана ясно, че общинските власти в Йерусалим са одобрили изграждането на 20 нови апартамента.

Палестинците искат Източен Ерусалим за своя бъдеща столица, но Израел настоява, че градът не може да бъде поделян.

Почни половин милион евреи живеят в повече от 100 селища, построени след израелската окупация на Западния бряг и Източен Ерусалим през 1967 г. Според международното право те са незаконни, въпреки че Израел отрича това.