САЩ и Турция ще предприемат скоро „обширни" въздушни атаки, за да прогонят екстремистите от „Ислямска държава" от гранична с Турция зона в Северна Сирия.
Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от „Ройтерс".

Разговорите между Вашингтон и Анкара относно детайлите по тези планове са приключили в неделя. Регионалните съюзници Саудитска Арабия, Катар и Йордания, както и Великобритания и Франция също можели да участват, добави Чавушоглу.

"Техническите разговори приключиха и скоро ние ще стартираме операцията, обширни операции срещу "Ислямска държава", изтъкна той.

САЩ и Турция планират да предоставят въздушна защита за умерените сирийски бунтовници като част от операциите, които имат за цел да прогонят "Ислямска държава" от правоъгълна част гранична територия с дължина около 80 км.

Дипломати подчертават, че отрязването на достъпа на "Ислямска държава" до турската граница - през която те се снабдяват с чужди бойци и запаси, може да промени развоя на ситуацията. Американски самолети вече започнаха въздушни удари от турски бази като встъпление към операциите.

Според Чавушоглу операциите ще отправят послание към сирийския президент Башар Асад и ще помогнат върху администрацията му да се окаже натиск за започване на преговори и търсене на политическо решение за Сирия.

Турският външен министър каза още, че приветства нормализирането на отношенията на Иран с някои западни държави в резултат на постигнатото споразумение за иранската ядрена програма, но че сега е необходимо Техеран да поеме "по-конструктивна роля" в регионалните кризи, включващи Сирия, Ирак и Йемен.

Военните операции срещу кюрдските бойци от ПКК в Северен Ирак и Югоизточна Турция, където Анкара осъществява въздушни удари през последния месец, ще продължат докато групировката не сложи оръжие.