САЩ не изгражда ПРО системи срещу Китай. Това заяви говорителят на Белия дом Джей Карни. Той коментира нарастването на напрежението в района на Тихия океан, породено от разполагането в Япония на американски системи за противоракетна отбрана.

Разполагането на радара е отговор на растящата опасност от амбициите на Северна Корея и не е насочено срещу Китай. Ние се стремим да запазим отношенията с Пекин и ще продължим да обсъждаме всички въпроси в рамките на двустранния диалог и в интерес на двете страни, заяви Карни.

Във вторник шефът на Пентагона Леон Панета обяви в Пекин, че Белият дом и токио са се договорили за разполагането на още един елемент от системата ПРО.

От своя страна американските медии предупредиха, че тази стъпка ще предизвика негативна реакция от Пекин. През последните дни Токио и Пекин водят ужесточен териториален спор за група от малки острови.

В края на август в. „Уолстрийт джърнал" подробно описа плановете на САЩ да усилят системата за ранно предупреждение в Тихия океан в отговор на амбициите на новия ръководител на Северна Корея да продължи с програмата си за ядрено превъоръжаване.