САЩ са провели секретни консултации с представители на либийския лидер Муамар Кадафи, за да искат оттеглянето на либийския полковник, съобщават чужди медии.

Така Вашингтон последва примера на Париж, но както и френските дипломати, отказва да смята срещата за пълноценни преговори. От Държавния департамент са заявили, че искат лице в лице да предадат на Кадафи послание за оттеглянето му.

Започвайки преговори, западните съюзници индиректно признават, че военната операция се е оказала неефективна, смятат експерти.

Висши служители от дипломатическата служба на САЩ са се срещнали с представители на либийския режим в столицата на Тунис. Срещата, продължила три часа, се е състояла в събота, на следващия ден, след като САЩ заявиха, че признават въстаническото правителство в Бенгази като единствен легитимен представител на либийския народ.

В нея са взели участие посланикът на САЩ в Либия Джин Кретц, помощник-държавният секретар Джефри Фелтман и сътрудникът в Съвета за национална сигурност на САЩ Дерек Шоле. Имената на участниците от либийска страна се пазят в тайна.

Консултациите са били по инициатива на американската страна. Източниците от Държавния департамент уверяват, че това не са били преговори. Представителите на Вашингтон са възнамерявали да доведат до знанието на Кадафи, че трябва да се оттегли. Те настояват, че твърденията, че САЩ са готови да се примирят с присъствието на Кадафи на политическата сцена са некоректни.

От дипломатическото ведомство на САЩ посочват, че често за чували обвинения, че САЩ заемат позиция, различна от другите участници в операцията „Обединен защитник" и затова са стигнали до идеята лице в лице да поискат оттеглянето на Кадафи.