Саудитска Арабия е съобщила пред държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), че е достигнала рекордно производство на петрол.

В същото време организацията прогнозира по-голямо търсене на „черното злато" от страните членки през 2016 година, отбелязва „Блумбърг".

Най-големият в света износител на петрол е добил 10,564 милиона барела на денонощие през юни, надхвърляйки предишния рекорд през 1980 година, според данни на монархията, представени пред ОПЕК.

Организацията очаква търсенето на суров петрол да нарасне през 2016 година в сравнение с тази година, тъй като ще се усети колебание на доставките и потреблението бързо ще нарасне.

Все още цените на петрола остават 46% под нивата от преди година, а прогнозите за американското производство на годишна база показват достигане на 45-годишен връх.

Възможно е подобрение към по-балансиран пазар през 2016 година, тъй като потреблението ще нарасне по-бързо от доставките, се казва в месечен доклад на отдела за проучвания към базираната във Виена организация ОПЕК.

Моментното състояние на глобалната икономика, особено на развиващите се пазари, ще допринесе за увеличаване на търсенето на петрол през следващата година, допълва още докладът.

Днес около 10:51 часа местно време на Лондонската борса барел сорт „Брент" падна с 1,8% до 57,70 долара.

Търсенето на петрол, произвеждан от държавите в ОПЕК през следващата година ще нарасне с 900 хиляди барела на ден, или до средните 30,1 милиона барела на денонощие, прогнозира докладът.