Стотици хиляди севернокорейци наблюдаваха церемонията, организирана по повод една година от смъртта на бившия лидер на страната Ким Чен Ир, съобщава „Ал Джазира".

Припомняме, Ким Чен Ир почина на 17 декември 2011 година от инфаркт. Светът разбра за смъртта му два дни по-късно.

Мемориалната церемония се проведе в Пхенян на площада пред Кимсусанския дворец, където се намира мавзолеят на Ким Ир Сен и на Ким Чен Ир и бе водена от настоящия лидер на страната - внука и син Ким Чен Ун. На нея присъстваха стотици хиляди цивилни и военни, както и висши държавни ръководители, които почетоха Ким Чен Ир с триминутно мълчание.

Събралата се маса внимателно слушаше реч, произнесена от началника на Главното политическо управление на Корейската народна армия Чве Рьон-хе, която възхваляваше добродетелите на Ким Чен Ир, докато младият лидер, облечен изцяло в черно, следеше церемонията от балкон.

На фасадата на гигантския мавзолей, в който се помещава балсамираните тела на Ким Чен Ир и на неговия баща и основател на КНДР Ким Ир Сен, са поставени два огромни портрета на бившите лидери и флаг, издигнат наполовина.

Церемонията бе предавана на живо по държавната телевизия, придружена от емоционални коментари на жена, която води предаването.

Нашият народ и военните през сълзи копнеят за слънчевата усмивка на нашия скъп баща", каза водещата на предаването. „Ние жадуваме за теб, с непоносим копнеж за всички дни, които прекарахме с теб", допълни тя.

По-рано Ким Чен Ун, придружаван от жена си Ри Сол Джу и стотици лидери на партията и военни, се поклониха пред двете огромни статуи на Ким Чен Ир и Ким Ирн Сен.
За увековечаване паметта на Ким Чен Ир Кимсусанския дворец е преименуван на "Дворец на Слънцето".

В цяла Северна Корея днес поднасят цветя и полагат венци пред статуи и мозаечни пана, посветени на Ким Чен Ир. В церемониите участват и представители на чужди посолства в Пхенян, на международните организации ( ЕС и ООН).

Северна Корея показа и балсамираното тяло на Ким Чен Ир, облечено с традиционния сив костюм. Тялото на Ким Чен Ир е разположено няколко етажа по-надолу от тялото на Ким Ир Сен в Кимсусанския дворец.

Ким Чен Ир бе показан да лежи върху червено одеало в стъклен ковчег, като светлината на прожекторите „грее" над лицето му в една стая, цялата в червено. Залата със стъкления ковчег бе отворена за посетителите, включително и за Асошиейтед прес, за първи път от смъртта на Ким Чен Ир

Също така бяха показани яхтата на Ким и неговият брониран влак. В музея има и негови лични вещи: шуба, слънчеви очила и обувки.

Припомняме, Северна Корея успешно изстреля ракета-носител, която имаше за цел да изведе в орбита сателитът Кванмьонсон-3. Изстрелването бе по повод една година от смъртта на Ким Чен Ир.