Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви във вторник, че е "ужасен" от унищожаването на медицинските заведения Насър и Ал Шифа в Газа и съобщенията за масови гробове, предава "Ройтерс".

Палестинските власти съобщиха, че са открили тела в масови гробове в болница в Хан Юнис тази седмица, след като е била изоставена от израелските войски. Съобщава се и за трупове на обекта Ал Шифа след операция на израелските специални части.

"Чувстваме необходимостта да вдигнем тревога, защото очевидно бяха открити множество тела", каза Равина Шамдасани, говорител на Върховния комисар на ООН за правата на човека.

"Някои от тях бяха с вързани ръце, което, разбира се, показва сериозни нарушения на международните закони за правата на човека и международното хуманитарно право и те трябва да бъдат подложени на допълнителни разследвания.

Тя добави, че службата на ООН по правата на човека работи за потвърждаване на докладите на палестински служители, че 283 тела са открити в Насър и 30 в Ал Шифа.

Според тези доклади телата са били заровени под купчини отпадъци и са включвали жени и възрастни хора.

Тюрк, обръщайки се към брифинг на ООН чрез Шамдасани, също осъди израелските удари срещу Газа през последните дни, които според него са убили предимно жени и деца.

Той също така повтори предупреждение срещу пълномащабно нахлуване в Рафах, като каза, че това може да доведе до "по-нататъшни зверски престъпления".

САЩ отхвърлят двоен стандарт в отношението си към Израел

САЩ отхвърлят двоен стандарт в отношението си към Израел

Относно годишните доклади на отдела за правата на човека в страните