Настояването на Запада, че сирийският президент Башар ал Асад трябва да оттегли от властта, е безотговорно и е довело милиони сирийци да се превърнат в бежанци.
Това обяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в интервю за испанския в. „Ел Мундо".

Бан също отбелязал, че блокажът, идващ от Западните страни, които настояват, че Асад не може да бъде част от преходен процес или бъдещи избори, е довел до стотици хиляди жертви и милиони бежанци заради забавянето на преговорите.

Бъдещето на президента Асад трябва да бъде решено от сирийския народ. Напълно несправедливо и неразумно е един човек да държи като заложник целия политически преговорен процес", подчертал шефът на ООН.

„Сирийското правителство настоява, че президентът Асад трябва да бъде част от преходно правителство. Много страни, особено Западът, подчертават, че няма място за него. Заради това ние загубихме три години, като загинаха повече от 250 хил. души, повече от 13 млн. души, над половината от сирийското население, са напуснали жилищата си и се нуждаят от хуманитарна помощ, повече от 50% от болниците, училищата и инфраструктурата бяха разрушени", изтъкна още генералният секретар на ООН.

Преговорите за конфликта в Сирия във Виена приключиха в петък с предварително споразумение за прекратяване на огъня и сформирането на преходно правителство, въпреки че по-нататъшни споразумения са в застой заради разногласия във връзка със съдбата на сирийския президент.