Шиитските бунтовници в Йемен все още не са освободили високопоставен съветник на президента, който беше отвлечен, съобщи информационният министър Надиа Сакаф, въпреки че е постигнато мирно споразумение, съобщава СиЕнЕн.

Бунтовниците „Хути" отвлякоха шефа на щаба на президента Ахмед бин Мубарак в столицата Сана в събота. Шиитите после превзеха президентския дворец, което сe разглеждаше като стъпка към преврат в страната.

Вчера правителството и бунтовниците постигнаха мирно споразумение, което включва освобождаването на Мубарак и предоставяне повече политическа власт на „Хути". Но Сакаф днес постави под въпрос дали бунтовниците ще изпълнят своята част от споразумението.

„Ахмед Мубарак все още е заложник въпреки споразумението. Те получиха това, което искаха, защо не изпълняват обещанието си?", попита тя в „Туитър".

Въпросите относно кой управлява в Йемен през последните дни будят притеснение, тъй като властовият вакуум може да помогне на терористичните организации в страната.

Според сключеното споразумение шиитите трябва да изтеглят милицията си от ключовите правителствени институции, ако правителството предприеме значителна стъпка - пренаписване на части от конституцията, даващо повече власт на бунтовниците, според йеменски представител.

Самите бунтовници приветстваха днес предложените от правителството отстъпки, но техните хора остават на позиции около резиденцията на президента Абед Рабо Мансур Хади, който реално е държан като заложник, отбелязва Ройтерс.

Вчера Хади обяви, че е готов да приеме исканията на „Хути".

Политическото бюро на екстремистите каза, че отстъпките на Хади съответстват на подписаното мирното споразумение. Техен представител заяви, че изтеглянето им и освобождаването на Мубарак може да стане в следващите три дни, ако властите се ангажират с пълното прилагане на споразумението.

Увеличаващото се влияние на бунтовниците доведе до хаос в Йемен.