Бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън, който потърси убежище в Москва миналата година, след като разкри програма за подслушване на Вашингтон, очаква неговият статут за престой в Русия да бъде подновен преди да изтече това лято, обяви адвокатът му, предаде Ройтерс.

Адвокатът Джеселин Радак подчерта, че неговото временно убежище в Русия ще изтече в края на юни, но перспективите за подновяването му са добри.

Очевидно му липсва САЩ и би искал да може да се прибере в дома си. Не виждаме това да може да се случи в близко бъдеще, поясни Радак.

Смята се, че Сноудън притежава 1,7 милиона документи, които разкриват мащабно подслушване на милиони американци от Агенцията за национална сигурност на САЩ. Също така са подслушвани и световни лидери.

Миналата година той бе обвинен в САЩ за кражба на правителствена собственост, предаване на класифицирана информация на неоторизиран човек, също, че не е оторизиран да работи с информация за националната сигурност на САЩ.

Ако иска правосъдното министерство да говорим, с удоволствие сме готови. Той няма да се върне да бъде съден за шпионаж, каза адвокатът.

През май 2013 година Сноудън напусна Хавайки, където той работи в Агенцията за национална сигурност. В Хонконг той разкри информация за подслушванията. След това отлетя за Русия, където повече от един месец живя в неутрална транзитна зона на летището в Москва преди да получи убежище на фона на протестите от страна на администрацията на Обама.