Европейският съюз ще играе важна роля при омиротворяването на Близкия изток, без значение дали това се харесва на Израел или не.
Това заяви върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика и сигурността Хавиер Солана, цитиран от Ройтерс, в отговор на изявлението на израелския министър-председател Ариел Шарон, в което той определи като , минимален шансът за европейска намеса в миротворческия процес европейската позиция по проблема да се промени драстично.

Нестабилните отношения между Израел и Европейския съюз се възобновиха, след като 25-те страни-членки на съюза гласуваха за внесената от Палестина резолюция в Общото събрание на Съвета за сигурност, която изисква еврейската държава да се съобрази с решението на Световния съд и да разруши стената на Западния бряг.

Израел настоява, че има нужда от тази преграда, за да не допуска навлизането на палестинци, които осъществяват самоубийствени атентати.
Палестина от своя страна нарича границата опит за посегателство върху земята, на която палестинците се опитват да установят собствена държава след 1967г.

След неуспешните опити да разреши конфликта при посещението си в Израел чрез редица срещи с държавни лидери, Хавиер Солана обяви пред медиите, че Европейският съюз има право да участва в стабилизирането на региона заради големите си интереси там.