Няколкостотин затворници са избягали в столицата на Хаити Порт-о-Пренс, след нападение на въоръжени групи срещу сграда на централния затвор, съобщава CNN.

Всички служители на властите, които разполагат с превозни средства и оръжия са помолени да помогнат на полицията в борбата срещу въоръжени банди в столицата.

В публикация в X един от полицейските синдикати на Хаити призова всички служители в столицата с достъп до автомобили и оръжия да помогнат на полицията, която се бори да запази контрола над затвора, и предупреди, че ако нападателите успеят, "свършихме". В изявлението се посочва и че поне още 3000 бандити действат сега в столицата.

Множество източници по сигурността в Порт-о-Пренс казаха на CNN, че последният скок на насилие, започнал в четвъртък, е насочен към полицейски управления, международното летище и Националния затвор и е безпрецедентен през последните години.

Отмениха полетите в столицата на Хаити след масова стрелба

Отмениха полетите в столицата на Хаити след масова стрелба

Четирима души са убити

Бившият полицай и лидер на съюз от местни банди Джими Шеризие, с прякор Барбекю, призова в петък полицията да арестува министър-председателя на Хаити Ариел Хенри, "за да освободи страната". "Молим националната полиция на Хаити и военните да поемат отговорност и да арестуват Ариел Хенри. Още веднъж, населението не е наш враг; въоръжените групи не са ваш враг. Вие арестувате Ариел Хенри за освобождението на страната", каза Шеризие.

Шеризие, който чрез групировките си контролира големи части от Порт о Пренс, е изправен пред санкции както от ООН, така и от Министерството на финансите на Съединените щати.

В момента премиерът Хенрие Анри се намира на визита в Кения. Президентът на Кения Уилям Руто пое ангажимент страната да ръководи многонационални сили, които с подкрепа от ООН да помогнат на полицията в Хаити да се бори с групировките

Хенрие Анри пое временно управлението на страната след убийството на президента Жовенел Моиз през 2021 г. Обеща и да проведе избори, след като сигурността в страната бъде възстановена и призова за международна помощ в борбата с бандите. В края на миналата година Съветът за сигурност на ООН упълномощи чуждестранна мисия за сигурност в Хаити.

Миналата седмица обаче кабинетът обяви отлагане на изборите до края на август 2025 г.

Хаитянските групировки често навлизат в престрелки с полицията и участват в нелегални дейности като изнудване и трафик на наркотици. Влиянието им нараства от 2021 г. насам, а напрежението в столицата периодично нараства. След убийството на президента през юли 2021 г. страната беше засегната от земетресение с магнитуд 7,2 през август, при което загинаха повече от 2200 души, появи остър недостиг на горива, а и на чиста вода, което предизвика опасения от разпространение на холера.

Хаити призова света за помощ

Хаити призова света за помощ

След проблемите заради бандите