От пресцентъра на Европарламента разпространиха изказвания на евродепутатите – част от днешния извънреден дебат във връзка с Брекзита.

„Трябва да уважим волята на британския народ”, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и добави: „ще има последици“. Той поиска от британското правителство да „изясни“ положението възможно най-скоро, за да се намали несигурността. „Няма уведомление, няма преговори“, каза той и настоя, че не може да има тайни или неформални преговори с Лондон. На лидера на ЮКИП Найджъл Фараж пък каза: „...ти се бори за напускане, британският народ гласува за напускане, ти защо си тук?“
Юнкер подчерта, че Комисията не е виновна за резултата от референдума. Той посочи, че Великобритания не е гласувала за политики на спестявания или достатъчната защита на външните граници на ЕС, защото не принадлежи нито към еврото, нито към шенгенското пространство. Той също обвини г-н Фараж в лъжа, като каза: „ти изфабрикува действителност“.

След като председателят Шулц призова за ред в залата, за да може да се изкаже следващият говорител, лидерът на ЕСПД Найджъл Фараж (Великобритания) отбеляза, че тези, които са му се смели преди 17 години, когато е пристигнал в Европейския парламент и е заявил, че ще води кампания за напускане на ЕС, вече не се смеят. „Вие, като политически проект, отказвате да видите реалността“, каза той и предрече, че Великобритания няма да бъде последната държава членка, която ще напусне ЕС. Той предупреди, че ако ЕС откаже „смислено търговско споразумение“, то последиците ще бъдат много по-лоши за него отколкото за Великобритания. „Дори без никаква сделка би било по-добре, отколкото със сделката, която имаме сега,“ каза той.
За Фараж нещата във Великобритания „изглеждат много добре“ след референдума, като има само малко политически сътресения, а именно оставката на премиера и комисаря на страната, които са си тръгнали „поради основателни причини“, отбеляза той. Ако вотът помете част от британската политическа класа, „така да бъде“, каза Фараж и добави, че се готви да празнува „деня на независимостта“ на 23 юни догодина.

Лидерът на ЕНС Марин Льо Пен (Франция) нарече вота във Великобритания „най-важното историческо събитие от падането на Берлинската стена“ и изблик на любов на британския народ към тяхната страна. То е шамар в лицето на „натрапниците от ЕС“ и показва, че европейският проект не е необратим, добави тя и предупреди, че забавянето на изпълнението на решението не би било демократично.

„Трудно е да приемеш решение, с което не си съгласен“, но изборът на Великобритания трябва да бъде уважаван, каза лидерът на АЛДЕ Ги Верхофстад (Белгия). От друга страна, начинът, по който кампанията за напускане постигна своята цел – с плакати, приличащи на нацистка пропаганда, и лъжи – създаде климат на страх и негативност. Удължаване на настоящата несигурност само би вложило нещата още повече. „Само незабавното задействане на член 50 може да спре това. 27 държави членки не може да чакат дезориентираната партия на консерваторите да се стегне“, каза той.
Верходстад призова своите колеги евродепутати да изпратят силно послание на Европейския съвет и да „гласуват масово в подкрепа на изготвената резолюция“. Обръщайки се към Найджъл Фараж, той каза:  „Най-накрая ще се отървем от най-голямото прахосване на пари от бюджета на ЕС, който от 17 години плаща Вашата заплата!“

Лидерът на ЕОЛ/СЗЛ Габриеле Цимер (Германия) каза, че нейната група не може да се съгласи с резолюцията, подкрепена от повечето групи, защото ѝ липсва самокритика. Финансовата криза, „бруталното отношение“ към Гърция, Италия и други страни е оставило лоши спомени у гражданите на ЕС. Точно тези хора във Великобритания, които се страхуват за своята работа, здравеопазване и пенсии, гласуваха за напускане на ЕС, каза тя и добави: „ЕС не показа, че може да защити своите граждани от опасностите на глобализацията“.

Марсел Де Граф (ЕНС, Нидерландия) каза, че 23 юни е бил един фантастичен ден на освобождение за народа на Великобритания и на началото на края на един погрешно заченат проект. Той поиска г-н Юнкер и цялата Комисия да подадат оставка, като добави, че процесът на разпадане трябва да започне възможно най-бързо, а икономическата и политическата интеграция трябва да спрат.

Алан Смит (Зелените, Великобритания): „Ние сме горди да бъдем шотландци, а аз съм горд да бъда европеец. Искам моята страна да бъде интернационална, отзивчива, екологична, справедлива – европейска. Народът на Шотландия заедно с народа на Северна Ирландия и хората в Лондон, както и много други хора в Уелс и Англия, гласуваха да останат в нашето семейство от нации. Настоявам това положение да бъде уважено. Ще ни трябват хладни умове и топли сърца. Но запомнете това: Шотландия не ви изостави. Моля Ви, скъпи колеги, не изоставяйте Шотландия сега!“ (бурни аплодисменти)

Мартина Андерсън (ЕОЛ/СЗЛ, Великобритания) каза в тази връзка: „Ние в Северна Ирландия не сме обвързани от вота на Обединеното кралство. Ние уважаваме и се придържаме към вота от Северна Ирландия, който точно като Шотландия беше за оставане в ЕС. Последното, от което народът на Северна Ирландия се нуждае, е нова граница с 27 държави!“

„Няма да Ви изоставим“, обеща лидерът на ЕНП Манфред Вебер (Германия) на младите хора на Великобритания, от които над 73% гласуваха за оставане в ЕС. Той каза, че популистите са спечелили референдума и добави, че Найджъл Фараж трябва да се срамува от себе си и го нарече „лъжец“ по отношение на твърдения, направени по време на кампанията, за които се твърди, че са неверни. „Сега очакваме уведомлението по член 50, както и бързи и справедливи преговори за напускане“, настоя той, като добави: „...времето за отстъпки приключи...“ и призова политиците да спрат да обвиняват за всичко Брюксел и да поемат отговорност.