Ръководителят на Черниговската областна администрация Вячеслав Чаус заяви, че в резултат на обстрела на Чернигов са загинали цивилни и много хора са ранени, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

Чаус публикува видео в канала си в Telegram, в което казва, че три ракетни удара са били нанесени "почти в центъра на града".

Заместник-началникът на канцеларията на президента на Украйна Алексей Кулеба говори за последиците от трите руски ракетни удара по Чернигов.

Кулеба написа в канала си в Telegram, че е разрушена осеметажна сграда, но не уточни какво точно има в нея. По-рано украинските власти говориха за удар по определен "обект на социалната инфраструктура".

Освен това, както съобщи Кулеба, са пострадали четири многоетажни сгради, болница, висше учебно заведение и десетки коли.

В Чернигов броят на загиналите в резултат на ракетния удар на руските войски нарасна до 17 души, 60 души са ранени, съобщи Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна (ДСЧС).

От ведомството уточниха, че двама души са починали в болницата, а сред 60-те пострадали има и три деца.

Изпълняващият длъжността кмет на Чернигов Александър Ломако каза още, че в резултат на руската ракетна атака на града са пострадали общо 16 сгради, повечето с избити прозорци.

Кметът обеща, че след 17 часа местно време подаването на ток и газ към жилищните сгради ще бъде възстановено.

Според информацията на Министерството на здравеопазването  в ударената болница не е пострадал никой.

Според кмета на града руска ракета е ударила около 09:00 местно време (съвпада с българското) многоетажна сграда, която не се намира в центъра на града, а в един от "много населените" микрорайони.

По-късни в телеграм канала на Чаус се появи призив към местните жители да дарят кръв.В съобщението се казва, че кръвта е необходима спешно "поради ситуацията в нашия град".

За взривове се съобщава и в Одеса,  но засега няма информация за жертви и пострадали.

Украинските въоръжени сили предупредиха за заплаха от атаки с балистични ракети срещу Украйна. Около 9:30 часа местно време (съвпада с българското) бе обявена въздушна тревога за Източна, Централна и Южна Украйна,

Ядрен чадър: Защо Западът защити Израел, но не желае да го стори за Украйна

Ядрен чадър: Защо Западът защити Израел, но не желае да го стори за Украйна

Прогноза на специалисти