Трима български граждани са задържани във Великобритания по подозрение за шпионаж в полза на Русия. Те са арестувани още през февруари месец в рамките на по-голямо разследване.

И на тримата българи са повдигнати обвинения, съгласно Закона за държавните тайни. Разследването се води от звеното за борба с тероризма на полицията на Лондон, което отговаря за борбата с шпионажа на национално ниво.

Те са обвинени и за притежаване на документи за самоличност, които са възнамерявали да използват неправомерно, знаейки че са фалшиви. Става въпрос за паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Според BBC - това са Орлин Русев на 45 г., от Грейт Ярмут, Норфолк, Бисер Джамбазов на 41 г., от Хароу, северозападен Лондон и Катрин Иванова на 31 г., живееща на същия адрес в Хароу.

Тримата са живеели от години в Обединеното кралство, като са се занимавали с различни професии и са обитавали различни адреси, най-често в покрайнините на градовете.

Орлин Русев има бизнес история със сделки в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и работи три години в областта на финансовите услуги. Според неговият онлайн профил в социалната мрежа LinkedIn притежавал бизнес, занимаващ се със сигнално разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали. Русев, чийто последен адрес е крайбрежна къща за гости в Грейт Ярмут, твърди, че някога е бил съветник в българското министерство на енергетиката.

Другите двама задържани българи - Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са двойка и са живеели на един адрес. Във Великобритания живеят от около 10 години. Също според профилите им в социалните мрежи Джамбазов е работил като шофьор в болници, а Иванова като лаборант в частна медицинска фирма.

Посочва се също, че Бисер и Катрин са управлявали обществена организация, предоставяща услуги на българите, включително запознаването им с "културата и нормите на британското общество".

Според български държавни документи онлайн Джамбазов и Иванова са били членове на избирателни комисии в Лондон по време на последните избори.

Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред съда в "Олд Бейли" в Лондон през януари. 

BBC припомня и заявките от последните месеци на британските служби, че трябва да се обръща по-голямо внимание на действията на руските спецслужби на територията на самата Великобритания, припомняйки двата случая от 2018 г. и от 2006 г., когато съответно бяха извършени атаки срещу двама бивши руски служители, пребиваващи на Острова. През 2018 г. руски агенти направиха опит да убият бившия двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря в Солсбъри. Тогава бе използван Новичок. През 2006 г. от отравяне, но с радиоактивния агент Полоний, почина и бившият разузнавач Александър Литвиненко.

БНР припомня свой материал с Бисер Джамбазов и Катрин Иванова от преди четири години, в които те разказват за създадената от тях социална платформа за подпомагане на наши сънародници в Лондон с курсове по английски език и подготовката на документи за пребиваване.

Емилиян Гебрев отровен от трети руски агент, заподозрян по случая „Скрипал”

Емилиян Гебрев отровен от трети руски агент, заподозрян по случая „Скрипал”

Третият заподозрян е 45-годишният с агентурно име Сергей Вячеславович Федотов

Посланикът ни в Обединеното кралство Марин Райков коментира случая пред Нова телевизия: "Колкото и да е неприятно, ние научаваме за задържането на тези трима наши граждани през февруари от BBC. Хипотезата ми е, че това се дължи предимно на нежеланието на самите задържани да бъдат информирани български граждани в това число и посолството."

"Единственото, което мога да кажа, е, че в базата данни, с които разполагаме, жената - Катрин Иванова, се явява като член на изборна комисия през 2021 година", посочва още той.

По-късно и от Министерството на външните работи (МВнР) потвърдиха, че до този момент властите във Великобритания не са се обърнали към посолството на България в Лондон. От Външно обясняват, че местните правоохранителни органи уведомяват дипломатическото ни представителство за задържане на български гражданин само при изрично желание на задържаното лице. От МВнР допълват, че при изразено нежелание от съответния български гражданин, нашите дипломатически представителства не получават информация за задържането му.

Министерството на външните работи остава в постоянен контакт с българското посолство в Лондон и следи случая.