Нарастват мащабните военни учения на Русия и НАТО с цел подготовка за евентуален конфликт, но военните игри сами по себе си увеличават риска от сблъсък. Това се предупреждава в нов доклад на European Leadership Network (ELN), цитиран от „Гардиън".

В доклада организацията призовава двете страни да увеличат комуникацията помежду си и да подобрят прозрачността на техните военни активности. Също така се призовава да намалят мащаба на военните игри, а в същото време да започнат работа по нов договор, който ще позволи ограничаване разполагането на оръжия по общите им граници.

Всяко военно учение се разглежда като провокация от другата страна и подхранва недоверието и непредсказуемостта, каза директорът на ELN Иън Кернс.

НАТО: Не водим Европа към война, ученията са заради руската агресия
Още...

Докладът на ELN е озаглавен „Подготвяне за най-лошото: Все по-реално ли е военните учения на Русия и НАТО да предизвикат война?". Анализирани са две големи военни игри: военни учения на Русия от март, когато са участвали 80 хиляди военнослужещи от бази от цяла Русия и натовските учения Allied Shield, които са провеждани по въздух, суша и море през юни, участвали в тях 15 хиляди военнослужещи от 22 държави.

В доклада се отбелязва още, че ученията показват, че „Русия се подготвя за конфликт с НАТО и НАТО се подготвя за евентуална конфронтация с Русия".

В ученията на Русия през март също са участвали 12 хиляди единици тежка бойна техника, 65 бойни кораба, 15 подводници и 220 самолета.

Ученията на НАТО през юни включвали военноморски действия в Балтика и операции в Швеция и Полша.

Според ELN практиката на Русия да не уведомява, че ще провежда учения допълнително увеличава напрежението и риска от сблъсъци.

От жизнена важност е увеличаване на комуникацията между НАТО и Русия по отношение на графика за провеждане на учения, подчертава се в доклада, като се допълва, че двете страни трябва да използват Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, за да представят предварително подробности за военните си учения.

Организацията, в която участват бивши военни представители и министри от Европа и Русия, призовава да се започне работа „по нов договор, въвеждащ реципрочни териториални ограничения по отношение разполагането на специфични категории оръжия, подкрепено от инспекции".