59% от американците не одобряват последните действия на американския президент Барак Обама - нов неблагоприятен рекорд в неговото управление. Това става ясно от проучване на Associated Press-GfK, съобщават американски медии.

Само 40% от анкетираните одобряват подхода му към разрешаванeто на международни въпроси - най-вече позицията по отношение на кризата в Украйна и присъединяването на Крим към Русия.

Мнозинството заявяват, че не харесват начина, по който Обама се справя с украинската ситуация (57%) и отношенията му с Русия (54%). Обама също губи подкрепа заради подходите си за федералния бюджет, имиграцията и икономиката.

Американският президент се приближава до бившия държавен глава Джордж Буш, който не бе сред любимците на американците. През 2008 година проучване на Associated Press-GfK отчете, че 72% не подкрепят политиките на Буш.

Повечето американци не мислят, че САЩ са задължени да се намесят във връзка с анексията на Крим. 61% от американците не мислят, че САЩ имат отговорност да направят нещо за разрешаване на проблемите между Украйна и Русия. 32% смятат обратното.

Проучванията през последните седмици в САЩ показват, че американците изпращат обединено послание на Обама и американския Конгрес: „Стойте вън от Украйна!".

Публичното мнение по отношение на намеса на САЩ в Украйна е подобно с американската отговорност в други конфликти. Мнозинството американци са против намеса на САЩ в Сирия (68%), в Босна (65%) заради етническите прочиствания през 90-те години на XX век, масовите убийства в Руанда (51%). В контраст 54% от американците смятат, че САЩ е трябвало да се намесят в Косово.

Дори 29% от респондентите да подкрепят „твърда позиция срещу руските действия", те не включват военна опция в тази позиция. Само 16% от републиканците, 5% от демократите и 5% от независимите в САЩ одобряват военни опции срещу Русия.

Припомняме, вчера стана ясно, че популярността на руския президент Владимир Путин се е увеличила в страната заради анексията на Крим.