Великобритания е класирана за най-безопасната държава в Западна Европа.

Нивото на насилие и убийства през последното десетилетие във Великобритания е спаднало много повече, отколкото в другите страни от Западна Европа, според проучване на Института за международна икономика и мир, съобщава BBC.

Резултатът от проведеното проучване сочи, че броят на убийствата в страната през последните 10 години е намалял почти двойно - едно убийство на 100 хиляди жители.

Общият брой на престъпленията в този период е бил намален с една четвърт. Най-безопасният район в страната е административната област Броудланд в графство Норфолк .

Причините за този спад са най-разнообразни - значително подобрение в полицейските практики, като резултат от въвеждането на модерни технологии. Други фактори, които са оказали влияние за намаляване на насилието включват застаряването на населението, намаляване на консумацията на алкохол и нарастване на реалните заплати, подкрепено от въвеждането на минимална работна заплата, коментират авторите на проучването.

В класацията на страните с най-високо ниво на престъпност и тероризъм първите пет места се заемат от Ирак, Пакистан, Афганистан, Индия и Йемен.