Венецуелските войници блокираха мост на границата с Колумбия, преди да бъде изпратена хуманитарна помощ, обяснява опозицията, цитирана от БиБиСи.

Помощният коридор е организиран от лидера на опозицията Хуан Гуайдо, който се самообяви за временен президент миналия месец, но не е ясно как ще се разпределя помощта. Президентът Николас Мадуро, който има подкрепата на армията, отказа да ги пусне в страната.

Гуайдо е ръководител на Националното събрание на Венецуела и обяснява, че конституцията му позволява да поеме властта временно, когато президентът се счита за нелегитимен.

Той си осигури подкрепата на над 40 страни, начело със САЩ и повечето латиноамерикански и европейски държави. Мадуро все още има подкрепата на Китай и Русия.

Русия готвела "сирийски сценарий" за Венецуела

Русия готвела "сирийски сценарий" за Венецуела

Мадуро се превръщал в заложник на Русия

Военни използваха цистерна и товарен контейнер, за да блокират достъпа до моста Тиендитас, който свързва Кукута, Колумбия с Урена, Венецуела, заяви опозиционният политик Франклин Дуарте.

"Войските от въоръжените сили блокират пътя", каза той.

Други опозиционни лидери призоваха военните да разрешат на камиони с помощи да преминат границата.

"Знаеш, че има червена линия, знаеш, че има граница, знаеш, че лекарствата, храните и медицинските консумативи са тази граница", обяснява депутатът Мигел Писаро.

Пенс: Време е да сложим край на диктатурата на Мадуро

Пенс: Време е да сложим край на диктатурата на Мадуро

САЩ не изключват сценарии

Мадуро коментира, че хуманитарната помощ ще е началото на инвазията, водена от САЩ, като настоява, че "никой няма да влезе, нито един войник, който нахлува".

Гуайдо не контролира никаква територия във Венецуела, така че той възнамерява да създаде събирателни центрове в съседни страни, в които има избягали венецуелци.

Той иска да създаде международна коалиция, която да събира помощ в три точки, и да притисне армията на Венецуела да ги пусне в страната.

Мадуро отсече: Никой агресор няма да влезе във Венецуела, военните заплахи на Тръмп са лудост

Мадуро отсече: Никой агресор няма да влезе във Венецуела, военните заплахи на Тръмп са лудост

"Безумно е да смяташ, че можеш да изпратиш войски в тази земя, която ще се защитава"

Американският съветник по националната сигурност Джон Болтън заяви, че плановете са в напреднали.

По-рано американският президент Доналд Тръмп заяви в интервю, че използването на военна сила остава "опция".

В изказването си пред Конгреса той отново потвърди подкрепата си за Гуайдо и добави, че "ние стоим до венецуелския народ в тяхното благородно търсене на свобода".

Тръмп настоява Испания и ЕС да прекъснат диалога с Мадуро

Тръмп настоява Испания и ЕС да прекъснат диалога с Мадуро

Да се изгорят всички мостове, да се повиши натиска и Мадуро да падне