Група резервисти призова Русия незабавно да прекрати изпращането на севернокорейски войници на фронта във война й срещу Украйна. Това предаде южнокорейската информационна агенция Yonhap.

Асоциацията на корейските ветерани отправи призива по време на протест пред руското посолство в Сеул. Според демонстрантите Северна Корея е изпратила свои войници в Русия за евентуално разполагане във войната в Украйна.

Ветераните обвиняват Русия, че използва севернокорейските войски като "пушечно месо". Протестиращите осъдиха изпращането на войски като "зключително безсмислен ход, който подкопава 34-годишното приятелство между Южна Корея и Русия, като предупредиха, че то може дори да ескалира към световна война.

Отговорността за всякакви неблагоприятни ситуации е изцяло на руското правителство, смятат демонстрантите. Те настояват Русия незабавно да спре изпращането на севернокорейски войски, за да се установи мир в региона и по света.

Шин Санг-тае, председателят на групата, изрази загриженост, че изпращането на севернокорейски войски в подкрепа на военните усилия на Русия представлява "разтърсващ земята" инцидент, който може фундаментално да промени динамиката на сигурността на Корейския полуостров.

След митинга групата на резервистите изпрати писмо с оплакване до руското посолство. Около 150 членове се присъединиха към протеста.

Bloomberg: Втора група военнослужещи от КНДР отива в Русия

Bloomberg: Втора група военнослужещи от КНДР отива в Русия

Информация от южнокорейското разузнаване