Японски военнослужещи могат да се присъединят към американски сили за патрулиране в Южнокитайско море, обяви висш военен представител на Япония в интервю, цитирано от „Франс прес".

Последните действия на Китай за изграждане на изкуствени острови много притесняват Япония, заяви Кацутоши Кавано, началник на Генералния щаб на японските въоръжени сили пред „Уолстрийт джърнъл".

Към момента нямаме планове да провеждаме наблюдение в Южнокитайско море, но зависи от ситуацията. Мисля, че има вероятност да започнем да патрулираме, каза адмиралът.

Той не уточни какви действия на Китай могат да накарат Япония да създаде патрули в морето. Обаче всяко действие на японските военни извън границите на страната може да доведе до безпокойство в Япония.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе се опитва да промени пацифистката политика на страната с по-голям военен ангажимент в чужбина. Но тъй като не може да събере обществена подкрепа за промяна на пацифиската конституция, наложена от САЩ след Втората световна война, министър-председателят я интерпретира по различен начин.

Тази седмица японски и филипински патрулни самолети кръжаха над Южнокитайско море. Китай има претенции към по-голямата част от акваторията и дори предприе изграждане на острови, които ще се използват за граждански и военни цели.

Претенции към акваторията имат също Филипините, Виетнам, Малайзия и Бруней.

Кавано заяви, че се надява да види по-голямо сътрудничество с Южна Корея. Двете държави все още имат големи различия заради действията на Токио през Втората световна война.

Той добави, че Япония би искала да провежда повече военни учения с Австралия и Индия.