Русия вече не е в състояние да наруши срещата на върха за глобалния мир, въпреки че се опитва много усилено да го направи. Това каза в сряда украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си видеообръщение, цитирано от "Укринформ".

"Днес сме благодарни на Швеция: има нов и много важен военен пакет за нашите воини. Това е значително подсилване. Вчера, на път за Украйна след работното ми посещение, разговарях с министър-председателя Кристершон както за ситуацията на бойното поле, така и за текущите ни нужди. Ние работим с максимален капацитет, за да направим нашата система за противовъздушна отбрана по-ефективна, а Швеция предоставя на Украйна специални самолети за радарно наблюдение; бронирани превозни средства и боеприпаси също са част от този пакет. Целият пакет е на стойност почти 1,2 милиарда евро. Благодаря ти, Швеция! Тя е един от най-принципните ни партньори и благодарение на Швеция в Украйна вече са спасени хиляди животи", каза той.

Путин нямал всъщност с кого да преговаря за мир в Украйна

Путин нямал всъщност с кого да преговаря за мир в Украйна

Но и Русия не била забранявала на никого да води преговори

Днес получих доклади и от главнокомандващия, от началника на Генералния щаб и от министъра на отбраната на нашата държава за актуалната обстановка на фронта, за нашите действия. Обръща се внимание на всички направления, особено в Покровско и Кураховско в Донецка област, както и в Купянск и други направления в Харковска област, изреди държавният глава.

Подготвяме се и за всяка по-нататъшна вражеска активност - ясно разбираме какви задачи поставя Путин на своята армия и с каква цел. Ще му отговорим - със сигурност. Също така подготвяме нашите дипломатически отговори на опитите на Русия да подкопае Срещата на върха за мира, която започва след две седмици. Русия вече не е в състояние да провали срещата на върха, въпреки че много се опитва да го направи. Оказва натиск върху лидерите, открито заплашвайки различни държави с дестабилизация. И това е една от последиците от това, че светът дава твърде много време на терористичната държава. За съжаление, злото знае как да се адаптира и сега използва средствата си, за да раздели света и да попречи на Русия да бъде принудена да сключи мир. Но вече имаме почти сто държави и международни организации, които се присъединяват към нас в това глобално усилие.

Путин отново постави под въпрос легитимността на Зеленски като президент

Путин отново постави под въпрос легитимността на Зеленски като президент

Украинските власти наричат ​​подобни изявления информационна спецоперация, насочена срещу законните лидери на държавата

Днес проведох дълга среща с всички наши служители, участващи в подготовката за срещата на върха. Присъстваха екипът на Службата и държавните служители - министър-председателят и министрите; Върховната Рада също беше представена - председателят на парламента сега поддържа връзка с много държави чрез междупарламентарни отношения. Поставих им задачата да предоставят подробна информация на почти ежедневна база за държавите, които все още се нуждаят от нашата работа, за да присъстват на срещата на върха, и държавите, които вече са потвърдили участието си - за да бъде срещата толкова ефективна, колкото е необходимо, за да донесе истинският мир по-близо. Благодаря на всички лидери, които помагат! Благодарен съм на всички по света, които тези дни са буквално по телефона, в постоянен контакт, в преговори, за да може този глобален формат да стане пример - пример как съвместната работа на различни нации по света може да възстанови ефективността на Устава на ООН и принуждават агресора към мир.

Днес разговарях с министър-председателя на Австралия и Австралия също потвърди участието си в срещата на върха. Говорих и с генералния секретар на ООН за подготовката за срещата на върха, за това колко е важно системата на ООН да бъде ефективна и ООН винаги да бъде част от истинските мироопазващи усилия.  Всеки ден ще бъде също толкова активен в нашата международна работа в името на Украйна - в името на нашата независимост, в името на нашия мир, каза още той.

Кулеба: Путин се опитва да провали срещата за мир в Швейцария

Кулеба: Путин се опитва да провали срещата за мир в Швейцария

Според него Путин няма желание да спре агресията срещу Украйна