Приятелството с България и Гърция е "заразно" и се разшири из целия регион. Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от македонската агенция МИА и ТВ Шена.

Сега сме приятели с Албания, Сърбия, Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина и поддържаме приятелски отношения между всички държави поотделно, споделяме опит, подкрепяме се. Показваме на ЕС, че можем да си сътрудничим и да изградим едни други Балкани по пътя ни към ЕС и НАТО, каза Заев. 

Заев защити ролята на България пред македонските депутати

Заев защити ролята на България пред македонските депутати

Напомни, че Борисов и Захариева са се борили в Брюксел за започване на преговори със Скопие…

По отношение на приема на Македония в НАТО Заев каза, че това освен сигурност и стабилност, означава и големи икономически ползи.

Припомняме, на 6 февруари посланиците на 29 държави от НАТО и Македония подписаха в Брюксел протокол за присъединяването на страната към Алианса, очаква се до декември всички държави да го ратифицират и Македония да е 30-та страна в Пакта.

"Това означава достъп до десетки милиарди евро и затова създаваме условия нашите компании да са подготвени. Проектозаконът за стратегическите инвестиции би позволил големи инвестиции от поне 100 млн. евро да влязат в страната. Обявявам пет такива големи инвестиции. Това са инвестиции от специален, обществен интерес, затова решихме, че те трябва да бъдат одобрени и подкрепени в парламента", каза Заев.

По отношение на европейската интеграция и френският нон пейпър той изтъква, че абсолютно се предвижда, че крайната цел на новата методология е членство на Западните Балкани в ЕС.

Заев каза, че този документ трябва да бъде официално финализиран от Европейската комисия и официално приет от Европейския съвет. По думите му, Македония трябва да даде своето мнение и ще го направи.

"От нас зависи да продължим с реформите и установяването на европейските стандарти у дома. Да не забравяме, най-големият растеж на страните кандидатки за ЕС беше постигнат по време на преговорите, когато акцентът беше върху вътрешните реформи и трансформацията на обществата на страните според европейските стандарти", каза Зоран Заев. 

Заев предупреди, че отказът от еврочленство рискува сделката за името

Заев предупреди, че отказът от еврочленство рискува сделката за името

"Когато Балканите имат проблем и Европа има проблем"

Припомняме, на 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.

Въпреки желанието за развитие на добрите отношения остават и нерешени въпроси, които са най-видни в дейността на българо-македонската комисия за решаване на спорните въпроси.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пръв оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС. На 29 септември дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението.

Според Каракачанов Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Възлов се оказа отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В края на септември държавният глава свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

На 30 септември 2019 г. България реши, че не дава безусловна подкрепа на Македония за членството й в ЕС.

На 21 ноември премиерът Борисов разговаря с опозиционния македонски лидер Християн Мицкоски (ВМРО-ДПМНЕ) на срещата на ЕНП в Загреб. Тогава Борисов каза, че антибългарската реторика не само да бъде забравена, но и македонците да са убедени, че тя не е вярна.

Три дни по-късно - на 24 ноември, пред македонското издание "Курир" Християн Мицкоски обяви, че Гоце Делчев бил македонец, който се борил за създаването на македонска държава, а македонският език бил уникален.