Решението за Варна не е в украсата, а в резкия завой към развитие на икономиката, заяви пред news.bg Чавдар Трифонов, кандидат за кмет, издигнат от МК „Реформатори и патриоти - Решението за Варна"

Г-н Трифонов, тази кампания се оказа доста напрегната за Вас, смятате ли, че ще ви е лесно, ако станете кмет, да управлявате във враждебна среда?
Когато започне ваденето на компромати, това означава, че липсват силни аргументи срещу това, което моята програма предвижда като път за извеждане на града от разрухата и застоя. Това, че имаме цветя и фонтани по централната улица, не може да скрие затворените магазини, унилите лица на варненци, дупките по кварталните улици, фалиращите здравни заведения, затворените заводи, празните джобове...
Да се бия в тъмното не е в моя стил. Още повече с невидими кандидати за кметове. Аз не се крия. Сред хората съм всеки ден, изправям се пред техните проблеми и се опитвам да намеря решение за всеки от тях. Готов съм да чуя идеи и да намеря мястото им в моята програма. Уверен съм, че в бъдещия Общински съвет нашата листа ще има достатъчно силно присъствие, за да не позволи на досегашното управление да доминира и да пречи на реализацията на добрите проекти, които смятаме да реализираме и които ще ни извадят от червения сектор на ЕС, където са лошите практики.

Кои са най-бързите стъпки за извеждане на града от икономическия застой?
Бързото постигане на висок стандарт на живот е възможно единствено с умен икономически растеж и качествено управление на процесите. Това означава публичните инвестиции в града приоритетно да се насочат за изграждане на дигитално управление, умни транспорт и сметопочистване, както и задължителния елемент - енергийна ефективност - все акценти в  новия програмен период.
Варна има всички предпоставки за постигане на бърз икономически растеж. Градът е развит образователен център и има географско положение, даващо безброй възможности.  Комбинирайки работата на местната власт, бизнеса и университетите, може да постигнем развитие на двата приоритетни клъстера - морският и високотехнологичният, които да получат финансиране по иновативни проекти на програма "Хоризонт 2020", от Европейската инвестиционна банка или европейски инициативи "Smart cities and communities". За съжаление, Варна до момента не е участник в нито една европейска инициатива за умни градове.
Структурирането на Агенция за привличане на инвеститорите, която да функционира като общинско предприятие, също е част от решението на проблема с липсата на свеж инвестиционен ресурс във Варна. Смятам да стартирам и създаването на фонд за насърчаване на стартиращи предприятия.
Работата на общината е да създава условията, да свързва страните, да привлича инвеститорите, а не да се бърка в икономиката.

Кои са основните сфери, в които виждате бързо развитие с висока възвръщаемост за града?
Две са основните посоки за развитие - високите технологии и морският бизнес. Изграждането на високотехнологичен парк във Варна би осигурил на града ни 5000 високоплатени работни места. Това означава над 200 млн. лева годишно, колкото е сегашният бюджет на Варна, да влизат в паричните обороти на града само от работещите в този сектор. Другият сектор, който дава висок стандарт, е морският.
Не бива да забравяме и туризма. В тази посока има много резерви, които не са използвани - като балнеологията и културния туризъм.
Крайно време е да се отмести фокусът от опаковката, да се заложи на компетентни хора в администрацията, за да може бързо и ефективно да се усвояват всички средства, отпускани от държавата или европейските фондове.
Създаването на общински предприятия, които да се грижат за базовите услуги, които общината е длъжна да предоставя на своите граждани срещу техните данъци, също е сред решенията на редица проблеми, свързани с транспорта, ремонта на инфраструктурата и сметосъбирането и сметоизвозването.

Не се ли притеснявате, че ще Ви обвинят, че посягате на интересите на частните фирми, които извършват тези услуги и връщате времето с типични за левицата практики?
Не, не се притеснявам. Създаването на общински предприятия са базовите услуги, които общината е длъжна да предостави на своите граждани срещу техните данъци, ще позволи да има контрол върху цените. Защото в момента цените са безобразно завишени и това е за сметка на бюджета, т.е. на всеки варненец. Вторичният ефект е гарантирането на контрол върху изпълнението на услугите, а и ще може да се реагира бързо при извънредни ситуации.

Кои са дейностите, които според Вас трябва да бъдат на пряко подчинение на кмета?
Първото предприятие, което трябва да се създаде, е Център за градска мобилност, което да обедини контрола върху трафика, сините зони и обществените паркинги. И да бъдат създадени условия за спазване на правилата. Има готови проекти за 12 паркинга. Колко от тях са построени до момента?! Общината трябва да е безкомпромисна срещу нерегламентираното паркиране върху тротоари и зелени площи. Налагането само на санкционен режим при условие, че не си създал условия на хората да спазват закона, обаче би било грешка и абсолютна несправедливост спрямо гражданите.
Общинско предприятие може да поеме и малките ремонти на инфраструктурата по районите. Това ще позволи бърза реакция на сигналите на гражданите. На фона на няколко напълно асфалтирани булеварда, кварталните улици във Варна са в окаяно състояние от години.
Третата общинска фирма трябва да се заеме със сметопочистването и сметоизвозването. В момента имаме един мръсен град при огромна план-сметка за чистота. Имаме много високи данъци във вилните зони и местностите и никакво организирано сметосъбиране там.

Ще настоявам за ревизия на всички сключени договори от общинската администрация, в това число и на тези за сметосъбирането.

Чиновниците и тяхното отношение към работата и гражданите са любими герои в градския фолклор. Как ще убедите варненци, че хората от вашия екип ще са различни?
Трябва ни ефективна администрация, която да работи бързо в услуга на бизнеса, образованието и обикновените граждани. Администрация, която не е с усещането, че всички са й длъжни. За да бъде работеща, тя трябва да се дигитализира. Трябва да има ясен подбор на кадрите и стриктен контрол върху работата им, за да се осигури тази прозрачност, която гражданите чакат от години.
На 2 ноември сутринта започваме работа не само по проекта за дигитализация на Община Варна, а по всички важни проекти за старт на икономическия растеж на Варна проекти. За да бъде включена реализацията им още в бюджета за 2016 г. и първите резултати да станат факт още в първата година на управлението на моя екип. Добрите пожелания и идеи не трябва да бъдат отлагани, а върху тях да се работи активно и отговорно, за да са видими не цветята и фонтаните, а повишените доходи и самочувствие на варненци.