Две кебапчета и една бира - това е цената на един ромски глас по време на избори.

Синът на цар Киро - принц Ангел, който преди време изрази желанието си да стане ромски омбудсман, поясни, че няколко години след началото на прехода към „менюто" е включена и салата.

Ангел Рашков поясни пред Нова Телевизия, че в страната ни има около 600-630 хиляди ромски гласоподаватели, като 50% от тях задължително се купуват.

Той разкри и някои от схемите, чрез които се осъществява „пазаруването" на ромския гласове. Сред най-разпространените начини е чрез лихварите в ромските среди, като „банкерите" предварително прибират личните карти на длъжниците и така си осигуряват техния глас.

Друга схема е чрез подставени лица на съответните политически партии, които раздават определени суми между 10 и 100 лева.

Една от целите на Ангел Рашков е да пресече порочната практика със закупуването на ромски гласове по време на избори. За целта в момента в цялата страна са организирани 500 ромски патрула, които следят за порочната практика.

Това е изместване на волята на избирателя и трябва да се сложи край, категоричен е принц Ангел, допълвайки че предвижда да се срещне и с вътрешния министър Цветан Цветанов, за да се предприемат съвместни действия в тази насока.

Съветникът на Рашков - д-р Асен Колев, поясни, че този вид предизборна агитация започва до две седмици преди изборния ден. По думите му ромският глас е най-желан, тъй като е най лесен. Причините за това са неграмотността и възможността за лесна манипулация на ромското население, както и изключителната беднотия и мизерния начин на живот на малцинствата в България.

От Центъра на изследване на демокрацията обаче гледат скептично на тези намерения на ромския принц, тъй като най-често в основата на покупко-продажбата на ромски гласове стоят ромски лидери, представители на клановете.