София На предстоящата среща на Съвета на министрите на външните работи на ОССЕ в София се очаква да бъдат приети около 20 решения в трите измерения на организацията - сигурност, икономическо сътрудничество и хуманитарно измерение.

Това се посочва в изявление на вицепремиера Пламен Панайотов, който е председател на организационния комитет за провеждане на форума.

България ще продължи ангажимента си към ОССЕ и след приключването на председателството като член на Тройката на организацията.
Това ще даде възможност на страната ни да участва в консултирането на определени решения заедно със следващото словенско председателство, се посочва в изявлението.

Изцяло сме готови да осъществим приемственост и да споделим опита, който натрупахме в рамките на тази година като председател на ОССЕ, се казва още в изявлението.
В него настоящата година е определена като важна за България, за Европа и за света.

Срещата на 6 и 7 декември в София е огромно по своята значимост събитие за България, като това е най-големият международен форум, на който страната ни е била домакин, посочва Пламен Панайотов, като подчертава, че председателството на ОССЕ е възложило големи международни отговорности на България в момент, когато на нашия континент успешно продължава процесът на изграждане на демократични държави с пазарна икономика.

Припомняме, че на 6 и 7 декември в София пристигат над 40 външни министри, сред които Колин Пауъл, Йошка Фишер, Мишел Барние, Сергей Лавров.
Страните от ОССЕ ще се опитат да излязат с обща политическа декларация, която да демонстрира единност по някои от кризисните ситуации в Европа и по света, като акцент ще бъде обстановката в Украйна.

Заедно с това председателстващият ОССЕ Соломон Паси има амбициите да прокара някои промени в устава и дейността на организацията, на първо място сред които начинът на гласуване и взимане на решения.