„Днешното състезание приличаше на плуване в басейн със сярна киселина - там и 3-4 метра да изминеш е успех". Това коментира в студиото на бТВ Кънчо Стойчев от социологическа агенция "Галъп". „Тези, които казват, че не се е състояла демокрацията, лъжат", категоричен бе той.

Стойчев изтъкна, че демокрацията е качествено, а не количествено явление. В тази връзка социологът припомни, че при изборите за евродепутати избирателната активност също е била ниска и гласа си са дали под два милиона българи. Той изтъкна още, че е било направено всичко възможно да се обясни на хората, че не е важно да гласуват, но въпреки това и въпреки лошото време много избиратели са отишли до урната.

Според Стойчев гласувалите днес са интелигентни, информирани хора. 90% от тях са с висше и средно образование, а структурата на обществото у нас не е такава, подчерта още той.

„Големият отсъстващ на референдума днес е общото население", констатира Кънчо Стойчев. Той определи изказванията на младежите от ЕНП, които малко по-рано подчертаха, че агитацията им против развитието на ядрената енергетика сред техни колеги и приятели била успешна, като завидни, но им напомни, че макар и да има резултати, тази игра се води на неправилния терен.

„Тези резултати по никакъв начин не би трябвало да се тълкуват като резултати от въвеждащи парламентарни избори", подчерта Стойчев.

Той представи и своеобразен разбор на гласувалите днес по политически пристрастия: Сред избирателите на БСП с „да" са гласували 90,8%, с не „9,2%". 23% от избирателите на ГЕРБ са гласували с „да".
Сред тези на „България на гражданите" с „да" 62,1 ; с „не" 37,9%,  от тези на ДСБ с „да" - 17, 5, с „не" - 82,5. От поддръжниците на Атака „да" са гласували 73,3%,  „не" 26,7%. Сред избирателите на ДПС „да" са 84,8%, а „не" 15,2%.

По възраст разпределението на положителния вот е 53,6 на сто от гласоподавателите от 18 до 30 г., 51,5 % между 31 и 50 г., 66,2 на сто над 51 години.

Въпросът на референдума беше лошо зададен, това е двусмислено зададен въпрос, подвеждащ въпрос, който не позволява на хората да разграничат своите позиции, коментира от своя страна Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".

Тя представи данни за това какви позиции на гласувалите стоят зад подкрепени от тях отговори, като отбеляза, че "за" изграждане на АЕЦ "Белене" са гласували 55 процента, за нови реактори в АЕЦ "Козлодуй" и "не" на "Белене" - 20 процента, а да не се изграждат нови ядрени мощности в България - 25 процента.

Когато за хората не е ясно какъв мандат следва от тяхното "да" или "не", това е един от мотивите за тази апатия или за нежеланието за гласуване, посочи Димитрова.

Политологът Огнян Минчев изтъкна пък, че при 20 на сто участие в референдума никой не може да говори нито за победа, нито за поражение.

Аз съм привърженик на сегашната законова уредба за референдума, тъй като с него се вземат ключови решения за цялата нация по изключително важни въпроси, подчерта той, допълвайки, че не може 20 на сто от населението да определя бъдещето на държавата.

По думите му референдумът изисква култура и традиции, а в България 40 години не е имало референдум. Нямаше допитване до възлов въпрос като присъединяването към ЕС, не се правят и референдуми на общинско равнище, допълни политолог.