Максималният размер на държавния дълг, който може да бъде поет през следващата година е 4,2 милиарда лева, приеха депутатите по време на второто четене на бюджета. Мнозинството не прие предложението на Синята коалиция таванът на държавния дълг да е 1,83 милиарда лева, предаде БНР.

Съпредседателят на "сините" Мартин Димитров заяви, че при създалата се дългова криза в Европейския съюз гласуваният дълг ще доведе до нова нестабилност в страната. От Синята коалиция предположиха, че въпросната сума покрива и финансиране на проекта за АЕЦ "Белене" и не може да бъде реален буфер, който да бъде използван.

Михаил Михов от БСП описа ситуацията така: След като изфукахте половината резерв, сега толкова си давате лимит да усвоите като външен дълг. Това е резултатът от управлението на ГЕРБ.

Гласувано бе размерът на месечните детски помощи да е 35 лева за всяко дете, размерът на еднократната помощ при бременност да е 150 лв, а за първо дете при раждане държавата да дава 250 лв, 600 - за второ дете и по 200 за всяко следващо. Не беше прието предложението на ДПС размерът на еднократната помощ за раждане на живо дете да е 500 лв.