Реставрацията на паметника на Цар Освободител развълнува червената и синя опозиция.
Социалистите Петър Курумбашев и Антон Кутев, и синият депутат Михаил Михайлов, се интересуваха по време на парламентарния контрол за реставрацията на паметника.

Михайлов също така бе смутен и от условията, при които се реставрира той.
Според синия депутат изискванията за реставрация у нас на художествени ценности са много строги - изисква се специален проект и реставрацията на паметника трябва да се осъществи от специалисти с магистърска степен по реставрация.

Паметникът според него, освен всичко, е и недвижима ценност и заради преместването му се е превърнал в движима ценност, от което произтичат нови изисквания за реставрацията му.
Социалистите също се интересуваха от спазването на законовите процедури за обновяване на паметника.

Изпадаме в публична истерия, изтъкна министър Вежди Рашидов в отговора си към депутатите. Той призна, че паметникът има статут на недвижима културна ценност от национално значение. Още от 2007 обаче съществува необходимостта за реставрацията на паметника, стана ясно от думите на министъра.

Той припомни, че реставрацията се осъществява от руска хуманитарна организация и МК не е възложител на поръката и страна по договор за реставрация. Договорът е подписан между Камарата на строителите и фирма „Софийски строител", допълни културният министър. Той увери, че в реставрацията на паметника на Цар Освободител участват опитни руски и български реставратори.

Рашидов каза още, че всички компетентни институции се отнасят отговорно към реставрацията на паметника. Министърът на културата подчерта, че това, че паметникът е с национален статут не означава, че МК трябва да го финансира, защото повереното му ведомство не е кофа с пари, както се изрази той. Това, че има статут не ни прави собственици, изтъкна Вежди Рашидов.

По отношение на леярната, в която се реставрира паметника, министърът коментира, че тя е единствената, в която може да се обнови той. Фигурата трябва да се разчлени, болните места да се отлеят отново, обясни процедурата Вежди Рашидов и призова депутатите да не вярват на репортажите по медиите как върви обновяването на Цар Освободител. „Недейте, не е професионално", посочи той.

От години, по думите на министъра, по един и същи начин се правят отливки. "Които го леят добре, го леят добре, които го леят лошо, лошо се е отляло, дало е фира някъде и е опасно да не убием някой, затова трябва да го реставрираме", поясни Вежди Рашидов.

"Режем болното место и ще го зашият, ще го направят, както се прави класически", увери той депутатите. „Няма проблем, просто не виждам защо е тази драма", недоумява Рашидов. Няма къде другаде да се направи, подчерта културният министър.

Според него не е нужно един леяр да има бакалавърска степен, за да сипе „един качествен метал при един хубав химически анализ на метала". Ако можеше Аню да помогне и тогава да даде най-хубавия метал, а това са гилзите, съставът им е прекрасен, но явно няма как да го даде", заяви още Вежди Рашидов, обръщайки се към военния министър Аню Ангелов.

Министърът на културата е категоричен, че е безотговорно да не се реставрира паметникът, защото може да убие някого. Важното според него е не дали паметникът е движима или недвижима ценност, а да стане центърът на София красив с обновения паметник.