По повод вчерашната визита на премиера Бойко Борисов в Добрич пресофисът на Алексей Петров разпространи декларация на кандидат-президента.

По думите му министър-председателят на България е отправил публично заплахи към законно протестиращи граждани (в Добрич се проведе протест срещу сондажите за шистов газ, бел. ред.).

Поводът:
Заплахите на премиера Борисов, че ако протестиращи срещу шистовия газ продължават да го дразнят, ще подпише договора на инат

Поведението на Бойко Борисов отговаря на неговия психологически профил и на биографията му. Във връзка с този безпрецедентен случай възниква основателен въпрос: Г-н Борисов, в какво качество бяхте в Добрич? Като министър-председател или като мутра, пита Петров в декларацията си.

Ако сте бил в качеството си на министър-председател, дръжте се подобаващо. Вие сте длъжен да защитавате интересите на хората, а не да обслужвате ината си. Поведението Ви е недопустимо и Вие дължите незабавно извинение на гражданите, които заплашихте публично в Добрич, се казва още в разпространения документ.

По думите на Петров, ако премиерът предпочита да защитава корпоративните интереси на газодобивните компании пред здравето и спокойствието на хората, значи той е предател и се е върнал към битността си на мутра.

Дължите обяснение и извинение на хората от Добрич и трябва да го направите незабавно на място. В противен случай ще бъдете принуден. Но това не е достатъчно. С действията си Вие застрашавате живота, здравето и земята на хората. Те са в основата на националната сигурност, която сте длъжен да гарантирате, се казва в заключението на декларацията.

Междувременно и лидерът на БСП Станишев реагира остро и поиска Бойко Борисов незабавно да се извини на българските граждани за подобно отношение. „Това държавническо отношение ли е? Това е безотговорно и скандално!", изтъкна експремиерът.

Той напомни, че България все още е европейска и демократична държава, в която всеки има правото да изразява своето мнение.

Станишев коментира, че в случая става дума за изключително опасен експеримент, който може да отрови водата, въздуха и здравето на хората.

„Господин Борисов трябва да разбере къде се намира и кой е. Той е избран от българския парламент за министър-председател на България. Той е слуга на гражданите, не е султан, а ние не сме рая", коментира още БСП лидерът.