Екипът на Алексей Петров поиска налагане на мораториум върху политическите партии. На пресконференция в София той се обяви за смяна на модела на държавно управление, тъй като липсва реален конституционализъм.

Заедно с Душана Здравкова и останалите членове на екипа, бившият съветник в ДАНС и кандидат-президент поиска отмяна на чл. 12, който забранява на гражданските сдружения да участват в политическия живот на държавата и създаване на механизми за пряко участие на гражданите във властта, т.е. представителната демокрация да бъде заменена с пряка демокрация.

Според Петров и хората му политическият модел на управление в България през последните 22 години е подменен изцяло - лидерски партии превръщат парламентарната ни република в министър - председателска.

Екипната работа, подчерта още бившата барета, е единствената алтернатива на овластения краен  индивидуализъм. Екипът е алтернативата на злоупотребата с власт и гаранцията срещу развихрянето и невежеството на един авторитарен водач, допълни той.

Стана ясно, че стартира подписка, в която гражданите да изразят мнението си по исканията.

По думите на Петров днес подмяната достигнала дъното на падението. Бившият съветник на ДАНС смята, че министър-председателят Бойко Борисов се е скрил и си е назначил началник в лицето на кандидата за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев.

"Воден от страховете си, Бойко Борисов се скри зад кандидатурата на Плевнелиев и кандидатира за президентския пост собствената си политика. Кандидатира се политиката на предателството, криминализираната политика на партия, състояща се от един човек", коментира още Петров.

По думите му, Борисов е надминал всички с изявлението си, че не знае кой е купил „Булгартабак" - цял отрасъл от икономиката. Петров изтъкна, че не става въпрос само за предприятието, но и за съдбата на стотици хиляди хора.

"Кражбата на „Булгартабак" засенчва символи на грабежа като продажбата на БГА „Балкан" и смехотворната приватизация на БТК. Бойко Борисов назначи първия стопански олигарх, собственик на цял икономически отрасъл в България", категоричен е още Петров.

По думите му, в момента, властта продава на черната икономика дялово участие в държавното управление. Той допълни, че докато управляващите парадират, че се борят със сивата икономика, те самите създават нова черна икономика. Освен това, партиите изпират мръсните, черни пари и ги превръщат в политическо влияние.

"Партиите трябва да бъдат лишени от привилегиите, които сами са си раздавали щедро вече 67 години.
Те трябва да бъдат поставени на едно и също ниво с гражданите и с всички техни форми на сдружаване", категорично обяви от своя страна Душана Здравкова.

Тя посочи, че в момента властта произтича от партиите и се упражнява от тях. Здравкова за пореден път подчерта, че партийният модел у нас е изчерпан.