Глупав аргумент е да се заплашваме с нови избори. Това каза депутатът от ИСБНИ Арман Бабикян пред Нова телевизия и допълни - веднъж го направихме, да не би да се промени нещо. По-късно през деня се очаква среща между партия "Има такъв народ" (ИТН) и "Изправи се, БГ! Ние идваме" (ИСБНИ) за представяне на номинираните за министри.

Относно думите на лидера на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов и неговите сценаристи, че може да се стигне до нови избори, Бабикян каза, че се надява, че аргументите им са по-скоро в сектора на грешките, отколкото в сектора на злоумисъл.

Правя избори от 1994 г., трудно ще ме уплашат с нов вот и колегите ми нямат проблем да отидат на избори, обясни депутатът.

Кирил Петков към депутатите: Правете си коалициите, но вижте бюджета

Кирил Петков към депутатите: Правете си коалициите, но вижте бюджета

Намаляването на депутатските заплати е малък детайл, има много по-големи заплати

"Има партии, които са отдавна във властта и са се обогатили от присъствието си, те могат да правят избори и 10 пъти. Има други, които са протестъри като нас, те ходят с джобни пари. Джобните отдавна са свършили. Идва въпросът - кой иска да изтощи партиите на протеста, за да останат само старите партии. Ако този някой е носителят на мандата", не довърши Бабикян.

Относно лицата в новия кабинет Бабикян обяви, че е странно един и същи аргумент за Асен Василев да идва и от Тошко Йорданов (ИТН) и от Йордан Цонев (ДПС), но не мисли, че може да има взаимодействие помежду им. "Хванем ли нещо, то ще бъде извадено на бял свят. Дончева и Манолова говорят в различен стил", каза Бабикян.

Той изтъкна, че условието за подкрепа на кабинет е спазването на ограничителните червени линии - ГЕРБ и ДПС. "Към тях не бива да се пристъпва от изпълнителната власт и приоритетите, към които вече сме се спрели", обясни той.

Христо Иванов: Получихме черна кутия от Слави Трифонов

Христо Иванов: Получихме черна кутия от Слави Трифонов

И с ДБ всъщност се е коментирало името на Петър Илиев, не и на Пламен Николов

Когато има крачка напред и две назад вече ти се иска да имаш писмен документ. Тези движения, ваденето от ръкава в последните 5 минути, - заради това поискахме писмено споразумение.

Всички преговарящи чуха името (на Петър Илиев), обясни Бабикян първото име, което бе спрягано за премиер.

Припомняме, на 30 юли президентът Румен Радев връчи мандата на депутата от ИТН Пламен Николов като часове преди това бе спрягано неофициално името на Петър Илиев.

"Икам да започна с прозрачност и мисля, че това би било достатъчно за хората. Нито искам да се окаля някой предварително, дайте да видим какво може този човек (Николов - б.р.)", призова Бабикян. Той уточни, че не познават номинирания за премиер, а впечатленията ни са от 1-2-3 участия по телевизията. Тези хора (от ИТН) поканиха Асен Василев няколко пъти, след това се оказа, че са допуснали грешка, защото не щеш ли, открили някои неща. Това може да стане с всеки, каза Бабикян.

Той даде пример и с другият абсурд, по думите му - всички познават първия номиниран за премиер Николай Василев, но разбрали каква политика е имал намерение да провежда в деня, в който бе деноминиран. Има някаква проста логика, каза Бабикян, ядосвайки се, че тя не се спазва.

Хората харесват скоростта, която бе зададена от служебния кабинет, каза Бабикян. Кризисен вариант е служебното правителство да остане, то е спасение при пожар. Нормалният вариант е да има правителство.

Няма да изпаднем в тази ситуация (да подкрепят каквото и име да е подадено - б.р.), но може тези, които са на власт да изпаднат в ситуация да обяснят защо не сменят модела на ГЕРБ, каза Бабикян.