Бъдещето на кабинета зависи от Народното събрание, коментира вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

След близо 4-часово заседание на Министерски съвет, Йовчев обясни пред журналисти, че се е провело съвсем нормално заседание, включително и оперативното заседание. По думите му на оперативното заседание са обсъждани много важни неща, които касаят политики, които трябва да бъдат реализирани в близко бъдеще.

Относно бъдещето на кабинета, Йовчев обясни, че то зависи от Народното събрание. Не са дискутирани и евентуални промени в кабинета. „Има ясно определена процедура в Конституцията, при която едно правителство идва на власт и при която си тръгва", заяви Йовчев, допълвайки, че имат ясна програма, която изпълняват.

Йовчев подчерта, че никога не се е притеснявал за своето място, тъй като това никога не е било цел за него.

„Хоризонтът в момента ни е определен от програмите, които са планирани и се реализират в отделните министерства", обясни вътрешният министър. А колко ще бъде дълъг мандатът и животът на това правителството, ще се реши в парламента.

Йовчев се стреми да не мисли за това, защото, ако започне да се мисли в тази посока, непрекъснато ще се срещат със затруднения при формирането и реализирането на политиките.

По отношение на възможни промени в програмата, вътрешният министър изрази предположение, че вероятно въпросът ще бъде обект на политически консултации между партиите, които подкрепят кабинета, и едва тогава ще се мисли в тази посока. Въпреки това, към момента правителството продължава да работи по програмата си.

Несигурността не се отразява на работата на вътрешния министър, нито на останалите работещи в МВР. По думите му, в МВР работят дисциплинирани хора.