Изборът за следващия президент на България ще се реши на балотаж. Сигурните участници на балотажа са Цецка Цачева и Румен Радев, гласи представително социологическо проучване на "Екзакта Рисърч Груп". То е проведено между 28 октомври и 2 ноември 2016 година.

Загуба на Цачева на втори тур прогнозира „Галъп”

Загуба на Цачева на втори тур прогнозира „Галъп”

И Радев, и Каракачанов могат да я бият

Според данните от тяхното изследване Цецка Цачева ще вземе 27,9% от гласовете, Румен Радев -22,4%. Красимир Каракачанов се очаква да има 11,5%, Веселин Марешки - 6,9%, Пламен Орешарски 6,7%.

Кандидатът на Реформаторите Трайчо Трайков ще спечели 5,5% от доверието, според социологическото проучване. Ивайло Калфин -5,0%, Татяна Дончева - 2,5%. Другите кандидати ще имат сборно 6,1%. Около 5,5% от гласувалите ще предпочетат: "Не подкрепям никого".

Топи се разликата между Цачева и Радев

Топи се разликата между Цачева и Радев

Според експресно изследване на Института за модерна политика

Преди първия тур Цачева има известно предимство по данни от настоящото изследване. Към 2 ноември Цачева получава 27.9% от вота на хората, които са сигурни, че ще гласуват на първия тур. Радев ще бъде подкрепен от 22.4% от твърдо решилите да гласуват избиратели.

Красимир Каракачанов е трети с 11.5% от вота на гласоподавателите. Разликата между него и Радев е значителна, но е малко вероятно някой да го измести от третото място.

Четвъртото, петото и шестото място се заемат от Веселин Марешки, Пламен Орешарски и Трайчо Трайков, според социологическото изследване. Резултатите на първите двама са много близки и в този смисъл подреждането им в деня на вота би могло да претърпи промени.

Сигурен балотаж между Цачева и Радев прогнозират от "Тренд"

Сигурен балотаж между Цачева и Радев прогнозират от "Тренд"

Отчитат декларативна избирателна активност

Марешки получава 6.9% от вота на твърдо решилите да гласуват, а Орешарски - 6.7%. Кандидатите имат потенциал да постигнат и по-добър резултат на 6 ноември.

Според данните на проучването, Трайков получава 5.5% от вота на твърдо решилите да гласуват, Калфин - 5%, а Дончева - 2.5%.

Анонсирането на сигурни участници в балотажа доведе до подценяване на останалите кандидати и постави в неизгодна ситуация кандидати като Ивайло Калфин и Татяна Дончева.

"Техните опити да се възползват от симпатиите на широк кръг избиратели и да вдъхнат живот на мажоритарния вот се оказаха до голяма степен обречени в една кампания, следваща логиката на големите партийни електорати. Това, че ГЕРБ посочи Радев за свой основен опонент също изигра роля за фаворизирането му", се казва в изследването.

Под въпрос първото място на Цачева на първи тур

Под въпрос първото място на Цачева на първи тур

Прогнозират социолози от "Медиана"

В хода на кампанията кандидатът на ГЕРБ разшири подкрепата си главно в самата партия и втвърди електората на управляващите.

Подкрепата за Красимир Карачанов плавно нарастваше по време на кампанията, като част от протестния вот се ориентира именно към кандидата на патриотите заради острото му говорене по редица актуални теми, които вълнуват хората.

5 % преднина за Цачева пред Радев на първи тур прогнозира ИМП

5 % преднина за Цачева пред Радев на първи тур прогнозира ИМП

Подкрепата на ДПС за Орешарски можела да му отреди трето или четвърто място

Още след първата седмица на кампанията стана ясно, че Марешки разширява подкрепата за себе си. Неговият електорат нарастваше до последните дни на кампанията. Без съмнение, част от хората, които подкрепят В. Марешки се самоопределят като привърженици на антисистемния вот.

Пламен Орешарски разшири по-чувствително влиянието си през последната седмица, когато стана видно, че голяма част от електората на ДПС се мобилизира зад неговата кандидатура.

Лек ръст през последната седмица бележи и подкрепата за Трайчо Трайков, гласят изводите от проучването.

Тълкуването на възможните резултати на балотажа измести напълно съдържателния дебат в надпреварата за президентската институция, смятат социолозите.

На първия тур биха гласували около 3 800 000 души. Поне 300 000 българи твърдят, че възнамеряват да отидат до урните главно заради задължителното гласуване, показват данните от изследването.

Активността на Националния референдум ще бъде с около 10% по-ниска в сравнение с активността на президентските избори. Очаква се тя да е в рамките на 46% - 50%.