Допълнително скъсяване на разликата между кандидатите на ГЕРБ и БСП в началото на последната седмица от предизборната кампания сочи проучване на нагласите на избирателите. Изследването е на социологически екип "Институт за модерна политика". То е проведено в периода 29 октомври - 1 ноември сред 987 пълнолетни от цялата страна.

Резултатите показват, че подкрепата си за кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева заявяват 25,8 %, а за кандидата на БСП Румен Радев - 21,6 %.

Социолозите уточняват, че от мобилизацията на партийните избиратели на двете партии, избирателната активност и вота на свободните избиратели зависи доколко тези нагласи ще се реализират. Очаква се в тези избори свободните избиратели са между 300 000 и 500 000 души.

Сигурен балотаж между Цачева и Радев прогнозират от "Тренд"

Сигурен балотаж между Цачева и Радев прогнозират от "Тренд"

Отчитат декларативна избирателна активност

От "Института за модерна политика" отбелязват, че подкрепата за Ивайло Калфин и Красимир Каракачанов е почти изравнена. За Калфин тя е 9,5 %, а за Каракачанов - 9,5 %. Имало възможност позициите им да претърпят по-съществено разместване и промяна в зависимост от активност и вота на избирателите, които традиционно не гласуват, но в тези избори ще упражнят правото си на глас главно поради задължителния характер на гласуването. Именно тези кандидати били с потенциал да поднесат и изненади с резултатите си в първия тур.

Социолозите намират за показателно в застоя в кампанията на Цецка Цачева, че и при трите хипотетични двойки за втори тур на изборите, се очертавал много оспорван балотаж. При най-вероятния балотаж - Цачева - Радев, нагласите за избирателите сочат лек превес на Радев (37,0%) спрямо Цачева (36,1%).

При други две хипотези - Цачева-Калфин (33,8%-32,7%) и Цачева-Каракачанов (33,2%-32,9%), се очертават почти изравнени сили и оспорван балотаж.

В резултат на подкрепата на ДПС, осезаемо нараствала и декларираната подкрепа за Пламен Орешарски - 4,3 %.

Нивото си на подкрепа в общи линии запазвали кандидатите на Реформаторския блок Трайчо Трайков и на "Движение 21"-НДСВ Татяна Дончева. То остава 4,5 % за Трайков и 2,8 % за Дончева. Видимо присъствие и потенциал да надхвърли регистрираната към момента подкрепа имал Веселин Марешки, установило експресното изследване.

Данните от проучването показват и потенциално висока активност за националния референдум. Твърдото си намерение да гласуват са заявили 59 %. Ако и реално упражнили правото си на вот са толкова, това означава, че референдумът ще е валиден.

С повече от 60 % одобрение се ползват въпросите за въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура и за намаляване на партийните субсидии до 1 лев на глас. Около 45 % подкрепа получава въпросът за задължителното гласуване.

От ИМП подчертават, че върху активността на референдума съществено влияние ще окаже това дали секционните избирателни комисии ще информират и подпомагат гласоподавателите в референдума, както и от това дали избирателите на основните партии ще последват партийните директиви за бойкот на допитването.