Депутатите приеха окончателно и без драматични дебати промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.

С предложените изменения и допълнения в законопроекта се променя първоначалната схема за държавна помощ по чл. 189б от Закона за корпоративното подоходно облагане.

Промяната се налага след консултация с Европейската комисия, за да бъде схемата съвместима с правилата за държавните помощи на ЕС. От обхвата на схемата се изключват големите предприятия и инвестициите в напояване.

Друга промяна в схемата е, че настоящата стойност на всеки от придобитите активи, определена към датата на предоставяне на помощта не трябва да превишава праг от левовата равностойност на 500 000 евро. В тази връзка се предлага разпоредба за забрана за заобикаляне на прага от 500 000 евро чрез изкуствено разделяне на активите.

Въвежда се изискване, съгласно което преотстъпения данък не трябва да превишава 50 на сто от настоящата стойност на придобитите активи, определена към датата на предоставяне на помощта - 31 декември на съответната година на преотстъпване.

За определяне на настоящата стойност на активите ще се ползва референтния лихвен процент, определен от Европейската комисия към 31 декември на годината на преотстъпване. Това изискване по регламента е предложено с цел стриктно спазване на интензитета на помощта.

Предлага се промяна в дефинициите за "големи предприятия" и „предприятие в затруднение", съгласно определенията в Регламент (ЕС) № 702/2014 г. на Комисията от 25 юни 2014 г.  С проекта се предвижда при получаване на разписка с окончателния идентификационен номер на помощта от Европейската комисия в срок до 31 март 2015 г. данъчното облекчение да се приложи и за данъчната 2014 година.