Български хелзинкски комитет иска институциите и представителните политически формации да се придържат строго към законността в държавата. Това пишат от комитета в отворено писмо до медиите във връзка с антисистемните искания, огласени от лица, самообявили се за "представители" на протестиращото хилядно, разнообразно гражданство, под чийто натиск падна спорното правителство "Борисов".

Политическата демокрация е неделима от върховенството на закона. Тя се въплъщава изключително от институциите и процедурите, и без тях не е възможна. Стриктното спазване на законоустановения ред за вземане на политически и нормативни решения е единственият изход от настоящата криза, пишат още БХК.

Според тях политическата система следва да се удържи и в нейните утвърдени граници, да се постигнат колективни, представителни решения, които отговарят на обществения интерес от реформа и неотстъпване от законността.

Правата на гражданите са невъзможни извън системата на представителната политическа демокрация, чиито механизми са неизбежно обвързани със строго процесуално легитимиране на субектите на упражняване на публична власт, при условията на равно и всеобщо избирателно право.

Извън изборния процес и експертно-консултативните форми на гражданско участие, самоназначили се за носители на обществения интерес лица нямат място във властта, категорични са те.

Отслабена от няколко години антисистемно управление, българската държава има остра нужда да се закрепи върху основите на европейския правов ред - представителна демокрация, права на човека и върховенство на правото. Това са параметрите на цивилизования обществен живот, завършват писмото си от БХК.