Органите на реда извършиха недопустимо прилагане на сила върху протестиращи граждани, събрали се около Парламента, и злоупотребиха с дадената им власт. Това коментираха от Българския хелзинкски комитет по повод вчерашните сблъсъци пред Народното събрание между „ранобудни", обичайните протестиращи срещу кабинета на Пламен Орешарски и полицията.

В някои от случаите употребената сила бе непровокирана от поведението на мирно протестиращи. В други случаи, когато бе необходима, тя бе несъразмерна на целта, посочват от БХК.

Сутринта на 12 ноември студентите от Софийския университет пренесоха своята окупация пред Парламента и образуваха живи вериги, за да не могат депутатите да напуснат сградата. Малко по-късно имаше агресивна ответна реакция на органите на реда. Граждани бяха грубо блъскани, удряни и ритани, пишат от комитета.

По думите им сред пострадалите има и журналисти, на които е било попречено да вършат служебните си задължения. Видео записи доказват, че полицейски служители са наричали протестиращи "боклуци". Многобройни сигнали говорят за полицаи без идентификация или носещи маски, алармират още БХК.

Те категорично осъждат проявата на насилие от страна на полицията и призовава Прокуратурата да проведе бързо, пълно и безпристрастно разследване и да направи резултатите публични.

БХК вече помоли гражданите да изпращат информация (писмена или видео) за действията на полицията пред парламента на адрес bhc@bghelsinki.org. Напомня и че по закон полицията не може да използва сила и оръжие срещу мирно протестиращите, трябва да планира акциите си така, че да минимизира необходимостта от използване на сила и помощни средства и следва да спазва стандарта за абсолютната необходимост.
Когато се наложи използване на сила, тя следва да е съразмерна на целта, категорични са от БХК.