Не е добра идеята да се въвлича Българската народна банка (БНБ) в политическия процес. Първата причина е, че това ще хвърли политическа сянка върху институциите за дълъг период от време, а втората - редица правни и юридически причини, както и колизия с европейското и националното законодателство.

Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев пред журналисти след среща с президента Румен Радев в рамките на консултативен процес за съставяне на служебно правителство по новите конституционни разпоредби. Срещата на Румен Радев и Димитър Радев бе първата, като първи вариант от домовата книга за държавния глава.

Той обясни, че е провел продуктивен разговор с президента и в крайна сметка решението ще бъде негово за това кой да бъде служебен министър-председател на България.

Димитър Радев не казва ще приеме ли да е служебен премиер

Димитър Радев не казва ще приеме ли да е служебен премиер

Срещите при президента за служебен премиер стартираха

Радев добави, че това, което не се дискутира, са всички тези от БНБ и основно какво трябва да е поведението на управителя спрямо Етичния кодекс за БНБ. Там изрично се посочва, че управителят на БНБ трябва да избягва каквото и да било участие в политическия процес, а също така и да не прави опити да заема политически позиции извън управителското място в БНБ, каза шефът на Централната банка.

Димитър Радев допълни, че до голяма степен тезата му се отнася и до неговите подуправители.