Brexit-ът не е шамар по брюкселската бюрокрация, а удар върху реномето и статута на Европейския съюз като цяло. Напускането на Великобритания не може да няма негативни последици за съюза. Това коментира политологът проф. Огнян Минчев пред БНР.

Великобритания ще се постарае да излезе по максимално благоприятен начин от съюза, за да ползва привилегиите и бонусите на свободния пазар и да се освободи от тежестите, а ЕС е заинтересован от обратнотоЛондон да напусне по максимално неблагоприятния начин, за да не дава пример на други страни, смята още Огнян Минчев.

Според него, частите на Обединеното кралство, които желаят да останат в ЕС, трябва да получат максимално изгодни условия за това, за да се запуши пробойната.

"Този тип напускане не бива да се окуражава като прецедент, който може да доведе до края на европейската интеграция. ЕС въпреки кусурите си е нашият дом и никой не си е запалил къщата, само защото има кусури", изтъкна анализаторът.

От Наполеоновите войни насам Великобритания не допуска някакъв тип хегемонизация на европейския континент, затова макар и демократичен и отворен, проектът „ЕС“ никога не е бил присърце на Лондон, поясни още Минчев, но подчерта, че от друга страна Великобритания се плаши и от криза на този проект, за да не завлече кризата и самата нея.

Според него кризата на имиграционната политика на ЕС е била преливащата капка, която е мотивирала британците да гласуват „за“ излизането на Острова.

По думите на Минчев, след Брекзит евроскептицизмът може да получи допълнителна мотивация, а европейските елити трябва да са достатъчно гъвкави, за да помислят за по-широка представителност на политиките и нееднозначна, премерена, но динамична реформа на европейските институции.