БСП предлага промени в Изборния кодекс - премахване на ограничението хората с увреждания да гласуват само след представяне на копие от документ от ТЕЛК или НЕЛК, удостоверяващ увреждането.

Такова ограничение е записано в изборното законодателство с цел да се предотврати злоупотребата с правото да се гласува с придружител, но според левицата с промените ще се създадат затруднения за хората с увреждания.

Има такава категория хора с увреждания, които не са се снабдили с документ. Издаването на изисквания документ, предвид дългите и сложни процедури, а и заради натовареността на лекарските комисии според социалистите е абсурдно.

Според тях в закона не е уредена възможността за гласуване на лица с краткотрайни увреждания на здравето, при които не се налага освидетелстване на трайна нетрудоспособност.

С въвеждането на изискването за документ от ТЕЛК или НЕЛК се създава неравнопоставеност между тези с документ и тези, които нямат такъв или са в процедура на издаване.

Изискването за копие, според социалистите, ще затрудни гражданите в малките населени места, където въобще няма копирни машини.