Това е тежка загуба, обяви лидерът на БСП Михаил Миков на пресконференция след втория тур на изборите. Не се заличавала обаче БСП от политическата карта на страната.

БСП „вкара" троянски кон в ГЕРБ?
Още...

Причините са много, констатира той. Тепърва левицата започва ускорен процес на анализ и след две седмици ще има пленум.

Съчувствам на тези, които гласуваха от страх, обърна се Миков и благодари на тези граждани, които са гласували по съвест.

Левицата има кметове в 60 общини без областен град. Една от причините за загубата на БСП е паричната демокрация. Червените, по думите му, не могат да стигнат до широк кръг граждани.

Михаил Миков поздрави победителите, които поемали отговорност в тежък момент за страната. Иначе БСП оставала единствена алтернатива и опозиция.

Михаил Миков няма да се изненада, ако му се иска оставката в партията. Изпълнителното бюро има готовност да подаде оставката пред пленума. Пред Националния съвет той щял да постави въпроса за своята отговорност.

По темата обаче бе лаконичен. По повод готовността му да подаде оставка, лидерът на БСП посочи, че носенето на отговорност не се свързва задължително с подаването на оставка. Михаил Миков поясни, че щял да постави въпроса за отговорността си пред пленума, но това не означавало непременно да си подаде оставката.

Самият лидер на БСП недоумява от интереса към вътрешно политическите проблеми в левицата.

По повод коментара на лидера на ДПС Лютви Местан, че партията му е втора политическа сила, Миков прояви чувство за хумор: „Добре, че не я е обявил за първа". На местни избори всички обявяват победа, каза соцлидерът. Аз смятам, че ние сме втора политическа сила, убеден е лидерът на червените.

Миков бе лаконичен дали червените ще подкрепят промени в Изборния кодекс. Каза само, че щели да застанат зад промени, които да гарантират честни избори. Не трябвало обаче да се търсят оправдания в законодателството за изборите, защото то не било виновно за злоупотребите и употреба на полицията в изборите.
Това е най-лесният начин да се замажат очите на хората, смята Миков по повод намеренията на управляващите да променят изборните правила.

Изборите не са състезание по вдигане на тежести, борба или друг боен спорт, коментира още лидерът на червените. Лидерът на БСП припомни как „разни специалисти" от 3 месеца палели свещ за кончината на столетницата.

Според него крахът не се е случил, а левицата носи своята отговорност да обясни на всички хора, че демокрацията няма цена. За повече дисциплина настоява още Миков.

Янаки Стоилов също се намеси и подчерта, че левицата не се задоволявала с второто място. Искала да е първа сила и важният въпрос пред социалистите бил защо не успяват да победят ГЕРБ.
ДПС са втората по икономическо влияние политическа сила и като влияние във властта, коментира депутатът.
Червените намекнаха за колаборацията по места между ГЕРБ и ДПС. На много места левицата се готви да обжалва резултатите от изборите.