Говорителят на БСП Атанас Мерджанов разкритикува още в първите минути след излизането на екзит пол резултатите организацията на настоящите избори. Според неговата оценка такава лоша организация до този момент никога не е имало.

Мерджанов намекна, че БСП поставя под въпрос изобщо валидността на изборите след срива на информационната система на ЦИК. Кандидатът на БСП за кмет на София Михаил Мирчев обяви също за абсрудни и данните, и вота.

Освен това Мерджанов заяви, че ГЕРБ в големите градове е отказала да участва във всякакви форми на диспути и дискусии, така че на практика тя не е било опонентна партия.
По думите на Атанас Мерджанов БСП запазва втората си позиция на политическата сцена в страната, въпреки че столетницата преживява сложен период.
По-конкретно обаче победите на БСП Мерджанов отказа да коментира, като това ще стане утре, след излизането на данните от паралелното преброяване.

БСП запазва мястото си на втора политическа партия от резултатите до момента. Това коментира пред журналисти евродепутатът Илиана Йотова на влизане в НДК в изборната вечер. Йотова уточни обаче, че това все пак не са официални данни и отбеляза, че не иска да коментира информация от Фейсбук. Йотова дори предположи, че с подобни коментари се върши нарушение на изборния кодекс, тъй като всяка информация е условна.

Йотова все пак призна, че БСП има сериозен проблем в големите градове като София, Пловдив, Варна, като вероятно в София другия кандидат, който привлича леви гласове, явно е дръпнал от гласовете за столетницата. Илиана Йотова дори не спомена името на Георги Кадиев. Евродепутатката обаче остана твърда и не си позволи да коментира възможността за сблъжаване с АБВ.

Социалистката увери, че от „Позитано" 20 цял ден проверяват и наблюдават как протича изборния ден и са установили, че по-объркани избори от днешните едва ли има. В БСП разполагат с информация, че на много места в страната хората не могат да упражнят правото си на глас, защото изборите са много сложни.

Определено референдумът се провали и това е много жалко, защото тогава, когато се допитва народът, не трябва да има провали", коментира националното допитване евродепутатът от БСП Илиана Йотова на влизане в НДК. Според нея причината за този провал е организацията. „Днес хората отказаха да гласуват на референдума", заяви Йотова.

Много тромаво, много е сложно", отбеляза Йотова.